Matolcsy nem bánja, ha a külföldi bankok kivonulnak

Matolcsy György
Budapest, 2014. március 11. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszél Wiedermann Helga Sakk és póker - krónika a magyar gazdasági szabadságharc győztes csatáiról című könyvének bemutatóján, amelyet a Kairosz Kiadó rendezésében a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Vörösmarty termében tartottak 2014. március 11-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
A magyar bankrendszer átalakulását segíti, ha a külföldi bankok kivonulnak Magyarországról, és leányaik állami kézbe kerülnek, mondta Matolcsy György.
Vágólapra másolva!

"Ezzel a tulajdonszerkezettel, ezzel a versenyt korlátozó működéssel, a kötelező mérlegalkalmazkodás utáni helyzettel a magyar bankrendszer nem képes támogatni a tartós és dinamikus gazdasági növekedést" - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. A bankrendszer átalakulását "segíteni és gyorsítani" kell, véli a jegybankelnök, az átalakulást "akár állami eszközökkel is támogatni" kell.

A kivonulás jó

Matolcsy György szerint az MKB állami megvásárlása jó dolog, reméli, hogy még több hasonló ügylet lesz a jövőben. A magyar bankrendszer átalakulását segíti, ha a külföldi bankok kivonulnak Magyarországról, és leányaik állami kézbe kerülnek, állítja.

Uniós pénzből csökkenjen

Az uniós források 2020-ig átlagosan évi 1500 milliárd forintos beruházási többletet hoznak a költségvetésbe, ennek mintegy 30 százalékos adócentralizációjával számolva évi 400-500 milliárd forint az uniós forrásokból a költségvetésbe áramló különleges többletbevétel, ezt célzottan az államadósság csökkentésére kellene felhasználni az MNB elnöke szerint.

Az államadósságot uniós pénzből kellene csökkenteni Forrás: MTI/Kovács Attila

Célzott adósságcsökkentés

A költségvetést az is segíti, hogy az MNB 2 éve zajló kamatcsökkentési ciklusa következtében évi 300 milliárd forinttal, a GDP 1 százalékával csökken 2015-től évente a magyar adósságszolgálat kamatfizetési része, véli a jegybankelnök. Ha az állam ezt a pénzt is adósságcsökkentésre fordítaná, 2016-tól (az uniós forráslehívások kezdetétől) 2020-ig 5 év alatt évi 3 százalékkal lehetne csökkenteni az államadósság rátáját.

Nincs tartós növekedés

A pénzügyi egyensúly fenntartható, mondta Matolcsy György, ebből azonban nem következik automatikusan tartós és dinamikus gazdasági növekedés. A gazdaság 2014-ben növekedési fordulatot mutat, de a magyar gazdaságban az örökölt korlátozó tényezők, a jelenlegi globális, uniós, eurózónás feltételek között nincsenek meg a tartós növekedés feltételei.