Tovább szenved a Lufthansa

Vágólapra másolva!
Ma jelentett a Lufthansa, és a kilátásokat követve hozta is a nem túl szép eredményeket. Jobban fájhat azonban a befektetők feje a jelentéssel egy időben kiadott, idei második profit figyelmeztetés miatt.
Vágólapra másolva!

A német légitársaság idén másodszor vágott a 2015-ös profit kilátásain a globális gazdaság gyengélkedésére és a nyugdíj költségek emelkedésére hivatkozva. Jelenleg úgy becslik, hogy a 2015-ös üzemi eredményük fölötte lesz az 1 milliárd eurós, 2014-re várt szintnek. Azonban ez egészen más megvilágításba kerül, ha azt nézzük, hogy korábban még 2 milliárd eurós üzemi eredményt vártak 2015-re.

Lufthansa üzemi eredmény Forrás: Investor.hu

A ma reggel közzétett harmadik negyedéves jelentés alapján az 1,14 eurós várakozásokkal szemben 1,22 eurós részvényenkénti nyereséget értek el, az üzemi eredmény pedig 735 millió euró lett, ami majdnem 25 százalékos növekedést jelent éves alapon. A vállalat 1,129 milliárd eurós EBITDA-ja ugyanakkor 4,6 százalékkal alacsonyabb lett az egy évvel korábbi értéknél.

Az eredmények mögött az állhat, hogy az elmúlt negyedévben több tényező is nehezítette a német légitársaság eredményes működését. Ezek közül a legnagyobb közvetlen károkat a pilóták, a biztonsági és a földi személyzet sztrájkjai jelentették, melyek a számításaik szerint 170 millió eurós költséget jelentettek. Emellett a légitársaság eredményességét rontotta az Ebola-járvány is és ugyancsak a negatív irányba mutat a fapados légitársaságok miatt kezdett árverseny is.

A hírek hatására a Lufthansa részvényeit ütni kezdték, és már 4 százalékos mínuszban mozog az árfolyam.

Lufthansa napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu