Vágólapra másolva!
A Bunge Zrt. nem áll semmilyen áfacsalással összefüggő vizsgálat alatt, és mindenben eleget tesz a magyarországi adózási követelményeknek - reagált a napokban megjelent, szerinte valótlan állításokra a cég. 
Vágólapra másolva!

A több mint 430 munkavállalót foglalkoztató vállalatcsoport eleget tesz a magyarországi adózási követelményeknek, közölte a Bunge Zrt.. A cég az elmúlt 5 évben 3,5 milliárd forint társasági adót és több, mint 11 milliárd forint egyéb adót és járulékot fizetett be a magyar államkasszába.

Tállai András, a nemzetgazdasági minisztériumi államtitkára csütörtökön azt mondta, hogy az amerikai Bunge élelmiszeripari vállalat érintett lehet áfacsalásos gabonakereskedelmi ügyekben. Arra a kérdésre, igaz-e, hogy gabonakereskedelmi ügyekben a feljelentő - azaz a Bunge - is érintett, Tállai András azt válaszolta: "ennek van alapja", majd emlékeztetett, hogy a cégnek más országokban is van problémája az adózással, hiszen például Argentínában több mint 400 millió dollárt követelnek tőle.

Csak találgatások

A Bunge nem kíván kommentálni "találgatásokra alapozott sajtómegjelenéseket". A Magyar Nemzet a héten cikkezett arról, hogy a Bunge részese volt egy Argentínában három évvel ezelőtt kirobbant, több száz millió dolláros áfacsalási botránynak, és a dél-amerikai ország hatósága csaknem 500 millió dollár megfizetését követeli a cégtől.

Újfehértói napraforgóüzem Fotó: Hajdú D. András - Origo

Legnagyobbak a piacon

A Bunge Zrt. egy 1818-ban Hollandiában alapított nemzetközi cégcsoport leányvállalata. A cég az ország legnagyobb napraforgómag felvásárló és feldolgozója, így a magyar agrárium szerves része mind adózás, mind a foglalkoztatottak és az érintett beszállítói kör szempontjából. Árbevétele 2013-ban 140 milliárd forint volt, ebből az export 70 százalékot tett ki. A Bunge közleménye szerint közvetlenül és közvetve több mint 2500 mikro, kis-, közepes- és nagyvállalkozással állnak kapcsolatban, és szigorú szabályok szerint vizsgálják a beszállítókat, vevőket, és a megvásárolt gabona és olajos magvak minőségét.