Folytatódhat a távközlési konszolidáció

Vágólapra másolva!
Egyelőre úgy fest, hogy nem fogy ki Európa a távközlési szektort érintő felvásárlásokból. Az egyik legfrissebb fejlemény, hogy Franciaország után Portugáliában terjeszkedne az Altice.
Vágólapra másolva!

Franciaország után Portugáliában terjeszkedhet az Altice névre hallgató kábel- és telekommunikációs cég. A társaság ugyanis 7 milliárd eurós felvásárlási ajánlatott tett a legnagyobb portugál távközlési vállalat, a Portugal Telecom helyi eszközeire. Az összeget ugyanakkor a célpont jövőbeli teljesítménye is nagyban befolyásolhatja, 400-400 millió eurónyi kifizetés ugyanis az árbevétel és a készpénztermelés függvénye.

Az ügylet gyorsan véget vetne a brazil Oi és a Portugal Telecom között tavaly év végén kötetett együttműködésnek, amely a két cég egyesülését irányozta elő. Reményeik szerint együttes erővel könnyben vették volna fel a versenyt Brazíliában a Telefónicával, illetve az América Móvillal.

Egyáltalán nem biztos, hogy könnyű dolga lesz a vevőnek, hiszen egyes értesülések szerint több kockázati tőketársaság is érdekelt lehet a portugál telekomcég megvételében. Ráadásul a Portugal Telecom lejárt adósságai miatt egyes vétójoggal rendelkező befektetők akár meg is akadályozhatják a lehetséges tranzakciót.

Az Altice ajánlata egyébként azután érkezett, hogy egyik leánya, a Numericable zöld utat kapott a hatóságoktól az egyik legnagyobb francia mobilszolgáltató, az SFR bekebelezésére. Az ügylet keretében mintegy 17 milliárd euró fejében vásárolja meg az SFR 60 százalékát a Vivenditől.

Korántsem biztos, hogy Franciaország után Portugáliban véget vetne akvizícióinak az Altice. Szeptemberben ugyanis arról beszélt a társaság elnöke, hogy az Altice több olyan országban is (pl. Portugália, vagy Belgium) érdekelt lehet felvásárlásokban, melyekben jelenleg is tevékenységet folytat.

A bejelentésre a brazil Oi árfolyama mintegy 13 százalékos emelkedést mutat a Portugal Telecom 6 százalékos plusza mellett. Ellenben az Altice részvénye 1 százalék körüli mínuszban mozog.