Negatív fordulat várható a gazdaságban

2014.11.03. 11:48

A GKI előrejelzése szerint 2014 őszétől negatív fordulat kezdődik a gazdaságban, fokozatos visszaesés jön. Az első félévi 3,7 százalékos növekedés után a második félévben 2,5 százalékos, 2015-ben 2 százalék körüli fejlődés várható. 

A korrupciógyanús gazdaságpolitika miatt Magyarország külföldi megítélése tovább romlik. Az adóváltozásokról és a költségvetésről kiderülő valódi információk miatt romlani fognak a gazdasági várakozások. A gazdaságkutató szerint a világban erőteljesen növekvő politikai-gazdasági konfliktusok, az ukrán–orosz szembenállás, a szíriai és az iraki háborúval kapcsolatos geopolitikai bizonytalanságok beépülnek a gazdasági szereplők várakozásaiba, és a globális pénzügyi feltételrendszer romlásához, a kockázatok növekedéséhez vezetnek. 

Kifulladt a rezsicsökkentés

A gazdaságkutató jelezte: az Európai Unióban csökken a korábbi derűlátás, a harmadik negyedévben az építőipar kivételével minden ágazat és a fogyasztók várakozásai is romlottak, ami Magyarország legfontosabb külkereskedelmi partnerére, Németországra is igaz. A magyar kormány a politikai orientációja és intézményrendszere miatt rendkívül aggasztó mértékben szigetelődik el nemzetközileg, romlik külföldi megítélése, ami nagyon beszűkíti az érdekérvényesítő képességét – írja a GKI. A rezsicsökkentés vásárlóerőt növelő hatása kimerülőben van – vélik a GKI kutatói. 

Rezsicsökkentést propagáló óriásplakát a budapesti Bécsi úton.Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A költségvetés lehetőségei korlátozottak, az államadósság növekedésének elkerülése és az EU elvárásaihoz való alkalmazkodás érdekében a GDP-arányos deficitcél 2015-re 2,4 százalék. Az államadósság ez év végi csökkenésének elérése érdekében elkezdődött a tartalékok leépítése, és a forint átmeneti erősödése is cél lesz várhatóan – olvasható a közleményben. A tőke Magyarországra csábítása egyre drágább. Az Apollo gumigyár minden új foglalkoztatottjára 30 millió forint támogatás jut, ami a korábbi összegek 3-4-szerese - írja a GKI.

Korrupció szaga mindenhol

A Magyarországot körüllengő korrupciógyanú feltehetőleg az eddiginél is óvatosabb befektetői magatartást fog kiváltani, sőt az EU-támogatásokhoz való hozzáférés is megnehezülhet. A kivéreztetett bankoktól sem várható az aktivitásuk bővítése.