A pornókirály a leggazdagabb magyar

Gattyán György
Vágólapra másolva!
Először állította össze a leggazdagabb magyarok listáját a magyar Forbes. Az amerikai Forbes is publikálta saját rangsorát. Mindkét lista élére IT-milliárdos került.
Vágólapra másolva!

Első alkalommal állította össze a leggazdagabb magyarok rangsorát a Forbes magazin magyar kiadása. A lista élén megelőzve Csányi Sándort és Demján Sándort, Gattyán György áll, aki a Jasmin.com nevű internetes szexoldalnak köszönhetően lett milliárdos, azóta számos – elsősorban online – vállalkozást működtet, de az üzletember tulajdonában áll a budapesti Andrássy úton található Il Bacio di Stile nevű luxusdivat-palota is.

Gattyán György Forrás: Facebook/Gattyán György

Amerikai minta

A cégadatok összeírásához a Forbes csapata januárban látott hozzá. Munkájukat vállalatértékesítési szakemberek, illetve a cseh Forbes munkatársai segítették. Sokkal egyszerűbb volt a munka, mint azt gondoltam - mesélte Galambos Márton főszerkesztő. A magyar milliárdosok vagyonértékelésnél az amerikai Forbes módszertanát használták, így az átlátható, követhető és egységes - mondta Galambos Márton. Tekintettel a magyar körülményekre, az értékelések a legtöbb esetben cégértékelések. Aki úgy rendelkezik 15 milliárd forintnál nagyobb vagyonnal, hogy közben egy cég sincs a nevén, nem került be a listába, mert nem állt rendelkezésünkre hiteles információforrás.

Megcsörrent a telefon

A munkánk során csak egy érdekes telefont kaptunk. A 33-as listán szereplők közül az egyik milliárdos megbízott valakit, hogy kérdezze meg, hogyan lehet lekerülni a listáról. Közöltük vele, "sehogy", illetve csak úgy, ha meggyőz minket, hogy rosszul számoltunk – mondta Galambos Márton. Arról, hogy miért fontos ez a lista, a gazdasági lap főszerkesztője azt mondta: az igazi értelme egy ilyen összeállításnak azok miatt van, akikre büszkék lehetünk. Akik nem csak jó időben voltak jó helyen, hanem rengeteg kreativitás, ötlet és szorgalom és tisztesség jellemzi mindennapi életüket. Azok a gazdagok tudnak jó példaként megjelenni, akik úgy váltak milliárdossá, hogy éveken keresztül építették cégüket.

A Forbes főszerkesztője szerint a gazdagoknak igen is fel kell hívni a figyelmüket arra, hogy hatalmas a felelősségük. Amit csinálnak, az nem csak gazdasági szempontból fontos, hanem társadalmilag is. A Forbes listáját nem érdemes a korábban Magyarországon megjelent listák adataival összehasonlítani, mert azoknak más a módszertana – mondta Galambos Márton. Az, hogy a lista 33 embert tartalmaz, ez a magyar Forbes döntése volt. Mostantól minden év novemberében egy külön kiadványban összeállítják a leggazdagabb magyarok névsorát.

Tarolt az IT-szektor

A 44 éves Gattyán György becsült vagyona 174,3 milliárd forint, és így is közel 15 milliárddal előzi meg az őt követő OTP Bank elnök-vezérigazgatóját. A lista negyedik helyén a Videoton, a Magyar Hírlap és az Echo Tv tulajdonosa, Széles Gábor áll, míg az ötödik a Péti Nitrogénművek és a Bige Holding tulajdonosa, Bige László lett: ő 103,75 milliárdos becsült vagyonával az utolsó a százmilliárdosok klubjában. Az őt követő RTL Klub extulajdonos belgiumi magyar üzletembernek, Rákosi Tamásnak 78 milliárdja van. A 33-as listán hat eddig hasonló összeállításban soha nem szereplő milliárdos is megtalálható.

Bill Gates az amerikai Forbes szerint a leggazdagabb. Forrás: AFP/Mehdi Taamallah

Először szerepelnek

A lista érdekessége, hogy a 16. helyen áll 45,3 milliárd forintos vagyonával Simicska Lajos, a Közgép és számos hazai médiavállalat tulajdonosa, a Fidesz egykori pénztárnoka: az ő érdekeltségeinek hálójáról a lap infografikát is közöl. 31. helyre bejutott Simicska üzlettársa, a szolnoki nagyvállalkozó, Nyerges Zsolt is. Korábban egyikük sem szerepelt még hasonló listákon.

A legkorosabb

A lista 33-dik leggazdagabbja a legkorosabb is. A 81 éves Zettwitz Sándor és családjának vagyonát a Forbes 14,2 milliárdra teszi. A milliárdos nyolcvanon túl is a vércukormérők és a vizeletvizsgálók bűvkörében él. Az idei és a következő évre is ígér még nagy dobásokat. Nincs kizárólagos szerződése vevőivel, bármikor jöhet bejelentés, hogy újabb nagy vásárlóval lép partnerségre cége a 77 Elektronika.

Farkas Berci sofőrje voltam

Emőri Gábor 27 milliárd forintos vagyonával még soha nem szerepelt egyetlen magyar gazdagokról készült listán sem. A Forbesnak a 22-dik legtehetősebb elárulta, hogy fontos szereplője volt az életének Farkas Bertalan űrhajós. "A katonaságnál én voltam a sofőrje. Rengeteg embert és történetet ismertem meg mellette." Egy finnországi út nyitotta fel a szemét, ezután fordult a telekommunikáció és a GPS-es technológiák irányába. Az érdeklődésből külön cég lett, az i-Cell. A magyar útdíjrendszer kialakítása az ő nevéhez fűződik.

A legifjabb

A legfiatalabb milliárdos 42 éves. A Forbes lista 21 helyére került a 27,1 milliárd forintos vagyonával. Polony István nem szívesen ad interjút. A közgázon végzett és a négy nyelven beszél és a Carnation megalapítása a nevéhez köthető. Jelen volt a Booz and Company nevű stratégiai tanácsadó cégben, majd a Fibernet kelet-közép-európai leányainál folytatta karrierjét egészen 2012-ig. Ismét váltott, hazatérve újra saját vállalkozásba kezdett, de végül nem jött be a számítása.

Valamivel a magyar Forbes megjelenése előtt került nyilvánosságra az amerikai Forbes gazdaglistája is. Ezt az idén Bill Gates, a Microsoft alapítója vezeti. Őt Warren Buffett, majd az Oracle-vezér Larry Ellison követi.