Bankszövetség: Már így is jól jártak a devizahitelesek

Vágólapra másolva!
Tegnap Varga Mihány nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, hogy még nem tudják milyen árfolyamon forintosítják a devizahiteleket. A bankok viszont arra számítanak, hogy piaci árfolyamon történik a váltás. Erről a bankszövetség főtitkára nyilatkozott. 
Vágólapra másolva!

A bankok arra számítanak, hogy a devizahitelek forintosítására piaci árfolyamon történik. Az ügyfelekkel való elszámolás ezermilliárd forintra becsült költségét több száz millióval megnövelik a folyamat lebonyolításához szükséges munkaerő- és informatikai fejlesztési költségek - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Hangsúlyozta, hogy a magyar bankszektor mindig jogkövető volt és most is az, ennek megfelelően arra készül, hogy a parlament által hozott jogszabályokat, a Kúria döntését, a minisztériumi és jegybanki állásfoglalásokat maradéktalanul végrehajtsa. Így a bankok visszafizetik az ügyfeleknek az árfolyamrésből fakadó banki bevételeket és az egyoldalú kamatemeléseket. Ez azt jelenti, hogy a devizahitelesek annyi pénzt fognak visszakapni, hogy - nagy tömegben - legalább úgy, sőt sokan jobban fognak járni, mintha forintban vették volna fel a hitelt - mondta.

Ebből, és a Kúria azon döntéséből, amely azt mondta, hogy a kedvező kamatért az ügyfelek vállalták az árfolyamkockázatot, kiindulva azzal számolnak, a jogszabály azt fogja előírni, hogy a forintosítás piaci árfolyamon történik.