Szemkápráztató negyedév a Graphisoft Parktól

Vágólapra másolva!
Bár merész kijelentésnek tűnhet, de a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cégek közül a Graphisoft Park fundamentális értelemben vett teljesítménye messze kimagaslik a mezőnyből. A vállalat harmadik negyedéves gyorsjelentése is ezt a képet erősíti. A bevétel és eredménytermelés csúcsról csúcsra hízik, miközben a Park kihasználtsága az új bérlői szerződéseknek hála elérte a 95 százalékos szintet. 
Vágólapra másolva!

95 százalékra hízott a GsPark kihasználtsága a jelentés készítésének időpontjában, ami igen jelentős növekedésnek számít az egy évvel korábbi 84 százalékhoz képest. Annak ellenére, hogy év elején a jelentős bérlőnek számító Ustream elköltözése 80 százalékig is visszanyomta a kihasználtságot, az utóbbi hónapokban 5300 négyzetméternyi irodaterületre talált új bérlőket a vállalat.

Forrás: Investor.hu, GsPark

Nyáron átadták az oktatási célú fejlesztéseket, így 7050 négyzetméteren (az összes terület 13 százaléka) alakult ki az egyetemi campus csaknem száz százalékos kihasználtság mellett. A déli területeken ehhez kapcsolódóan egy 3000 négyzetméteres diákszálló fejlesztése is lezárult, a kihasználtsága ennek az épületnek is közel száz százalékos. Nagy újdonságot persze ezek már nem jelentenek, hiszen a lépéseket előre jelezte a társaság.

A déli fejlesztési területen a vállalat előkészítette egy további nettó 14 000 négyzetméteres épület felépítését. Ez talán egy fontos jelzés is lehet a befektetők számára, hiszen a 95 százalékos kihasználtsági rátát és az élénkülő bérlői piacot elnézve küszöbön álló lehet egy méretesebb fejlesztés elindítása a Park területén.

A bérbeadott terület növekedésével párhuzamosan csúcsközelbe ugrott a Park bevétele. A bázisidőszaki szinteket 5 százalékkal felülmúló árbevételt ért el a társaság, a 2,1 millió eurós negyedéves értéknél nagyobbat csak 2012. második negyedévében tudtak elkönyvelni.

Forrás: Investor.hu, GsPark

A hatékonyság növekedésének hála a Park EBITDA-ja viszont soha nem látott magasságba hízott. Közel 2 millió eurós eredményt termelt a vállalat, a bázisidőszakhoz képest ráadásul ismét kétszámjegyű a százalékos értelemben vett bővülés mértéke (ennél nagyobb dinamikára 2010-11-ben volt utoljára példa).

Forrás: Investor.hu, GsPark

Látva a pozitív folyamatokat talán nem is csoda, hogy a menedzsment megemelte az idei éves eredményprognózisait. A korábbi 7,5 millió euró helyett már 7,7 millió eurós EBITDA-t is elérhetőnek tartanak, amin 2,3 millió eurós nettó profitot érhetnek el, tíz százalékkal nagyobbat, mint amire egy negyedévvel ezelőtt számítottak.

A növekedés jövőre tovább folytatódik, EBITDA szinten nem is akármekkora, 15 százalékos lehet a bővülés. A 9,7 millió eurós szint elérése konzervatív feltételezések mellett, a jelenlegi bérbeadási adatokkal számolva érhető el a menedzsment szerint. A nagy növekedést elsősorban az okozza, hogy az idén év közben megkötött bérleti szerződések eredménye jövőre már egész éves hatásként érvényesülhet.

A Graphisoft Park árfolyama Forrás: Investor.hu