Maradna a köztisztviselők cafeteriája

cafeteria, kafetéria, béren felüli juttatás, a cafeteriakeret egy részét a devizahitel törlesztésére lehet fordítani, Erzsébet-utalvány
Közel annyian élnek a lehetőséggel, mint ahány ember él a fővárosban
Vágólapra másolva!
Ők maximum 200 ezer forint juttatást kapnak. Épp az e fölötti részt adóztatná a Fidesz.
Vágólapra másolva!

A költségvetési törvény határozza meg, hogy a kormánytisztviselők mennyi cafeteriát kaphatnak. A Nemzetgazdasági Minisztérium az Origo megkeresésére azt írta, hogy 2014-ben a törvény alapján minden kormánytisztviselő (a titkárnőtől a legmagasabb állami vezetőig) bruttó 200 ezer forint cafeteriajuttatásban részesül.

Így megúsznák a köztisztviselők az elvonásokat, ha a Fidesz-frakció javaslatát elfogadva csak évi 200 ezer forint felett emelkedne a cafeteriajuttatások adótartalma 2015-ben, írja a Blikk. A lap szerint a minisztériumi vezetők, államtitkárok és helyetteseik ugyanis éppen ekkora összegért kapnak cafeteriát, ahogy hasonló összeget kapnak kézhez a köztisztviselők is.

A dolgozók járhatnak rosszabbul

A munkavállalók többsége egy felmérés szerint évente 290 ezer forintnyi béren kívüli juttatást vihet haza, vagyis mintegy 90 ezer forint után számíthatnak az ideinél magasabb (35,7 százalék helyett 51,17 százalékos) adóra.

Lassú kínhalál vár a cafeteriára

A kormány azzal indokolja a cafeteria adójának emelését, hogy a munkáltatók így rákényszerülnek a béresítésre. De a munkáltatóknak nincs forrásuk erre, a többség a béren kívüli juttatások csökkentését tervezi, így egy átlagos munkavállaló 10 ezer forintot is bukhat havonta.