Engedélyezték az alapkezelők Szent Grálját

Vágólapra másolva!
Az amerikai tőzsdefelügyelet jóváhagyta annak az új befektetési eszköznek a létrejöttét, amit korábban az alapkezelők Szent Gráljaként tartották számon. Az ETFM névre keresztelt eszközben egyesülhetnek az aktívan kezelt befektetési alapok és az ETF-ek előnyei, így jóval nagyobb hozammal kecsegtethetnek az egyszerű aktívan kezelt befektetési alapoknál. 
Vágólapra másolva!

Az ETF-ek és az aktív befektetési alapok közötti ellentétet az szülte, hogy az ETF-ek olcsóságukkal folyamatosan elorozták a befektetési alapok potenciális befektetőit és már több mint 2,600 milliárd dollárt gyűjtöttek össze. Mivel az ETF-ek általában indexeket vagy más részvény kosarakat követnek, az alapkezelők évek óta próbálkoztak egy olyan termék létrehozásával, amelyek az ETF-ek kényelmét és olcsóságát ötvözik az aktív alapokkal.

Nagy nehézséget jelentett azonban, hogy olyan eszközt találjak, amelyen keresztül megmaradhat az aktív alapok kereskedésének titkossága. Az aktív alapok ugyanis csak negyedévente publikálták az általuk birtokolt értékpapírok listáját, szemben az ETF-ekkel, amelyeknek ugyanezt naponta kellett megtenni. A naponta közzétett adatok alapján pedig egyből napvilágot látnának az alapkezelők kereskedési stratégiái.

A probléma megoldása céljából a legnagyobb alapkezelők (pl. BlackRock, Vanguard, Eaton Vance stb.) több indítványt nyújtottak be az amerikai tőzsdefelügyelethez (SEC), amelyben az ETF-ek és az aktív alapok olyan variációit szerették volna engedélyeztetni, amelyek nem írják elő a naponkénti közzétételt. (Az új terméktípus nevét ezért az iparág „nem-átlátható aktív ETF”-ként tartja számon.)

A felügyelet eddig azonban minden indítványt visszautasított. Ez változott meg most csütörtökön, amikor is az Eaton Vance megkapta a hatósági jóváhagyást az által fejlesztett hasonló termékére. A NextShares-nek nevezett termék egy úgy nevezett ETMF, ami a „tőzsdén kereskedett kezelt alapok” (Exchange-Traded Managed Fund) rövidítése. Az eszköz lényege, hogy nem kell naponta közzétenni az alap által birtokolt értékpapírok listáját, de a nap végén közzétett eszközértékhez van kötve a kereskedési értéke és az ETF-ekhez hasonlóan a tőzsdén kereskednek vele.

Az Eaton Vance vezetőségének állítása szerint a két eszköz ötvözéséből származó előnyöknek köszönhetően 50 bázispontos növekedés érhető el a befektetési alapok éves hozamához képest. Az alapkezelő a Nasaq-kal kötött szerződést, és ugyan a tőzsde még vár a NextShares jegyzésének és a kereskedésének engedélyezésére, a csütörtöki döntés hatalmas lépés a nem-átlátható aktív ETF-ek és a befektetési alapok történetében. Az Eaton Vance vezérigazgatója szerint a NextShares-en keresztül a befektetők képesek lesznek hozzáférni az aktív stratégiákhoz, egy olyan rendszeren keresztül, ami az ETF-ek hatékony költségei és adózása mellett a megőrzi az alap kereskedési stratégiájának titkosságát is.