Sávos cafeteriaadó és sávos nyitva tartás

zárva tartó bolt illusztráció, pénztárgépcsere
Vágólapra másolva!
Sávos cafeteriaadót akar a kormány, amivel a kormánytisztviselők járnak jól. Sávos nyitva tartást akar a KDNP, amivel szerintük a családok járnak jól. Drágább lesz a kötelező biztosítás, Budapest törlesztett Brüsszelnek, a pornókirály a leggazdagabb magyar. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Első alkalommal állította össze a leggazdagabb magyarok rangsorát a Forbes magazin. A lista élére Gattyán György került, aki a Jasmin.com nevű internetes szexoldalnak köszönhetően lett milliárdos. A lista érdekessége, hogy a 16. helyen áll Simicska Lajos, a Közgép és számos hazai médiavállalat tulajdonosa, a Fidesz egykori pénztárnoka. 31. helyre bejutott Simicska üzlettársa, a szolnoki nagyvállalkozó, Nyerges Zsolt is. Korábban egyikük sem szerepelt még hasonló listákon.

Sávos lesz a cafeteriaadó

A kormány azt szeretné, hogy 2015-től sávos adó terhelje a béren kívüli juttatásokat, mondta Rogán Antal. Évi 200 ezer forintig nem változna az adó, afölött 19 százalékkal nőne. A kormány azon is gondolkozik, hogy a cafeteria 200 ezer forint fölé eső részét csak rekreációs célra, belföldi turizmusra vagy meleg ételre lehessen felhasználni (vagyis csak Erzsébet-utalványban és SZÉP-kártyában lehessen kérni).

200 ezer fölött csak Erzsébet-utalvány vagy SZÉP-kártya jár Forrás: MTI/Soós Lajos

Kinek nem lesz rossz a cafeteriaadó?

A Nemzetgazdasági Minisztérium az Origo megkeresésére azt írta, hogy 2014-ben a törvény alapján minden kormánytisztviselő (a titkárnőtől a legmagasabb állami vezetőig) bruttó 200 ezer forint cafeteriajuttatást kap. És épp az e fölötti részt adóztatná a Fidesz.

Nem lesz internetadó

Visszavonta a jövő évi adóváltoztatások közül az internetadó javaslatát a gazdasági bizottság. A Nemzetgazdasági Minisztérium ezt nem tudta megtenni, hiszen a benyújtó csak az egész adójavaslatát tudja visszavonni, annak egy részét nem.

Nem lesz bolt?

A KDNP csütörtökön benyújtotta a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozó törvényjavaslatát az Országgyűlésnek. Az üzletek vasárnap is nyitva maradhatnának, ha kis alapterületen működnek és a zárva tartási időszakban a tulajdonosok vagy "segítő családtagjaik" dolgoznak. A javaslatot a KDNP nagyon akarja, Orbán Viktor támogatja, Varga Mihály pedig ellenzi. Úgyhogy még bármi lehet.

Vasárnap együtt lesz a család, ha zárva a bolt? Forrás: MTI/Czeglédi Zoltán

Lesznek új közmunkások

Minden hétre jut valami a ciklus végére tervezett teljes foglalkoztatásról. Az Origó kiszámolta, hogy lesz 39 milliárd a 2015-ös költségvetésben, ami a 2014-es kereten felül még 45 ezer közmunkás teljes éves bérére elég. Ezt a számot érdemes összevetni egy másikkal: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter 54 ezer új munkahelyet vár 2015-re.

Lesz költségvetési hiány

Ha már a 2015-ös büdzsénél tartunk: a kormány a költségvetést 2,4 százalékos hiánnyal és 75,4 százalékos államadóssággal tervezte, Brüsszel szerint az adatok ennél rosszabbul alakulnak majd. 2,8 százalékos hiányt és 76,4 százalékos adósságot várnak. Viszont az Európai Bizottság ugyanúgy 2,5 százalékos gazdasági növekedést vár 2015-re, mint a magyar kormány.

Drágább lesz a kötelező

Egy átlagos autósnak 1500-2000 forinttal drágulhat a kötelező biztosítása. Visszatér a károkozói pótdíj és megszűnik sok kedvezmény. Legrosszabbul a taxisok és a fuvarozók járnak. A legtöbb autós ennek ellenére nem vált biztosítót, pedig átlagban 4000 forintot nyernének vele. Ha a most évfordulós 2,1 millió autós túlnyomó többsége elfogadja a díjemelkedést, akkor a kötelező biztosítók összesített éves díjbevétele 3 milliárd forinttal nőhet, ami a biztosítók 2013-as, 6 milliárd forintos veszteségének a fele.

A taxisok rosszul járnak Forrás: Polyák Attila - Origo

MNB - Széchenyi Bank: 1-0

A náluk zajló jegybanki vizsgálat végéig az MNB által kinevezett felügyeleti biztosok ellenőrzik a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.-t. A bank legfeljebb ötmillió forintig fizethet ki összegeket, nem nyújthat hitelt, nem vállalhat kezességet és bankgaranciát.

Brüsszel - Budapest: kétmilliárd euró

Kétmilliárd euró adósságot törlesztett Magyarország október végén az Európai Uniótól 2008 őszén felvett hitelből. Ezzel 2,1 százalékponttal csökkent a GDP-arányos államadósság, jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca közleménye szerint a mostani kifizetés után az Európai Unió felé már alig 1,5 milliárd euró tartozás maradt, amit a hitel-megállapodás szerint 2016-ban kell kifizetni.