Újabb banki bírságok jöhetnek

Vágólapra másolva!
A jövő hét elején hat óriásbankot is megbírságolhatnak a brit szabályozó hatóságok a devizapiac manipulálása miatt. A pénzintézetek összesen másfél milliárd fontos büntetést kaphatnak - írja a Reuters.
Vágólapra másolva!
  • Bennfentes források szerint hat nagybankkal egyezségre jutottak a brit szabályozó hatóságok a devizapiac manipulálása miatt indított vizsgálatok ügyében.
  • A hat érintett pénzintézet a svájci UBS, az amerikai JP Morgan és a Citigroup, a brit HSBC, Barclays és a Royal Bank of Scotland.
  • Ezek a társaságok összesen másfél milliárd fontos büntetést fizethetnek a hatóságokkal történt megállapodások értelmében.
  • A hivatalos bejelentés legkésőbb jövő szerdáig megtörténik.
Forrás: 123rf.com

  • A vállalatoknak azért kell bűnhődniük, mert a kereskedőik összejátszottak és befolyásolták a devizapiaci árfolyamokat, súlyos veszteségeket okozva másoknak. Ezt többek között a bankokon belüli laza szabályozás révén tehették meg. A kereskedők közül 35-öt már felfüggesztettek és elbocsátottak az egy éve húzódó vizsgálatok kezdete óta.
  • A brit hatóságok mellett hamarosan az amerikaiak is jelentős büntetést varrhatnak különböző (nem feltétlenül a brit ügyben érintett) bankokra szintén a devizapiac manipulálása miatt. A tengerentúli hatóságok folyamatosan tárgyalnak a pénzintézetekkel a lehetséges büntetésekről.
  • Az ilyen további potenciális bírságok miatt például a Bank of America és a Citigroup is jelezte, hogy további jelentős összegeket különít el azok teljesítésére. A BofA újabb 400 millió dollárt rakott félre a lehetséges bírságokra, ami miatt felülvizsgálták a már közzétett harmadik negyedéves eredményeiket, és közölték, hogy a bejelentett pár száz millió dolláros nyereség helyett 232 millió dolláros veszteséget értek el a szeptemberben záruló negyedév során.
  • A mostani nem az első banki bírság lehet, az utóbbi hónapokban ugyanis számtalan ügy miatt bűnhődhettek a pénzintézetek. Tavaly a JP Morgan kapott 13 milliárd dolláros büntetést a 2008-as válság kialakulásában játszott szerepe miatt, amit később például a Bank of America, a Citigroup bírsága követett.
  • Ezen túl idén az ügyfeleik adóelkerülésében való segédkezésért "vették elő" például az UBS-t, míg az USA által szankcionált országokban végzett tevékenységéért bűnhődött a BNP Paribas.