Óriási adóssága van az Alexandra-birodalomnak

Vágólapra másolva!
Felkerül a NAV adóslistájára a Pécsi Direkt Kft, az a cég, amelynek tulajdonában nemrég még a legtöbb Alexandra-könyvesbolt volt. A tulajdonos, Matyi Dezső a boltokat egy másik cégbe menti át, az adósság egy részét pedig egy harmadik cégéből tervezi kifizetni.
Vágólapra másolva!

A cégadatok szerint tíz milliárd forint feletti adósságot halmozott fel a Pécsi Direkt Kft, az a cég, amelynek tulajdonában nemrég még a legtöbb Alexandra könyvesbolt volt. A Pécsi Direkt ezzel felkerült a NAV adóslistájára, amelyen azokat a cégeket tartják nyilván, amik 180 napnál régebben 100 millió forint feletti adóssággal rendelkeznek.

Menti a könyvesboltokat

2013 végén a könyv-nagykereskedelmet a tulajdonos Matyi Dezső átvitte egy másik cégébe, a Könyvbazár Kft-be. Ezzel párhuzamosan (és azóta folyamatosan) az Alexandra könyvesboltok jelentős részét átvitte a Rainbow Üzletlánc Kft-be, és egyre több Alexandra-bolt már nem a Pécsi Direkt, hanem a Rainbow telephelye.

Egy másik cég fizet

Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) igazgatója augusztusban azt mondta, hogy Matyi Dezső az MKKE elnöksége előtt kötelezettséget vállalt arra, hogy a Pécsi Direkt könyvkiadók felé fennálló tartozását egy másik cége, a Könyvbazár Kft. fogja kifizetni.

Adósságot görget

Összesen hat végrehajtási eljárás van folyamatban a Pécsi Direkt ellen, de a felszámolási eljárás még nem kezdődött meg. A céget az ügyvezetője és résztulajdonosa, Matyi Dezső még 1993-ban hozta létre, ezen keresztül üzemeltette az Alexandra könyvesbolt-hálózatot és a könyv-nagykereskedelmet is. A vállalkozás évek óta hatalmas tartozást görget maga előtt, a cégadatok szerint már 2008-ban 9 milliárd fölött volt az adóssága.