Itt az újabb magyar sikertörténet

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsdére 20 éve bevezetett Richter Gedeon Nyrt. bebizonyította, hogy lehet magyar vállalatból nemzetközi mértékkel is mérhető gyógyszeripari konszernt kialakítani, amire büszkék lehetünk - emelte ki Katona Zsolt, a BÉT vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

A Richter részvényeivel 1994. november 9-én kezdődött meg a tőzsdei kereskedés, a húszéves évforduló alkalmából tartott rendezvényen Bogsch Erik, a cég vezérigazgatója indította el a keddi kereskedést a tőzsde csengőjének megszólaltatásával.

Katona Zsolt BÉT vezérigazgatója elmondta, hogy az elmúlt húsz évben 13 ezer milliárd forint volt a Richter-papírok összesített forgalma, és ez több mint háromszorosa a BÉT-en lévő részvények összértékének, és a magyar GDP közel 40 százalékát teszi ki.

Az első háromban ott van

Bevezetésekor a Richter a legnagyobb súlyú cég volt a tőzsdén, egy hónap múlva került be a BUX-indexbe, amelyben 19 százalékot képviselt. Pozíciója azóta is meghatározó, jelenleg a harmadik legnagyobb súlyú részvény az OTP és a Mol után.

A Richtert 20 éve vezették be a Budapesti Értéktőzsdén Forrás: AFP/Jean-Christophe Verhaegen

A Richter a befektetők egyik kedvencévé vált, amit a tőzsde vezérigazgatója szerint a cég hiteles kommunikációja és a professzionális befektetői kapcsolattartás segítette elő.

A tőzsdére lépés óta 28-szorosára nőtt a Richter részvényeinek árfolyama és összesen 162 milliárd forint osztalékot fizetett ki a részvényeseknek. A vállalat értéke a jelenlegi árfolyamon megközelíti a 695 milliárd forintot. A bevezetés óta közel 2,2 millió üzletkötés során több mint 400 millió darab Richter-részvényre kötöttek üzletet a befektetők összesen mintegy 6621 milliárd forint értékben.

Jó döntés volt

Fontos állomás volt a Richter tőzsdei történetében, amikor 2013 nyarán a vezetőség 1:10 arányú részvényfelosztás (split) mellett döntött vagyis 1000 forintról 100 forintra csökkent a részvények névértéke, így 1 részvény helyett 10 darabot kapott minden befektető. Ez az intézkedés pozitív hatással volt a Richter részvényeinek forgalmára, és elemzői vélemények szerint az árfolyamát is felfelé mozdította el. A Richter bevezetése óta a Budapesti Értéktőzsde legmagasabb kategóriájában, 2013-tól a Prémium kategóriában jegyezhető.

Richter részvények árfolyama Forrás: Budapesti Értéktőzsde

Jó döntés volt 1994-ben a Richtert tőzsdére vittük - mondta Bogsch Erik a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója. A Richter számára a tőzsdei jelenlét egyértelművé tette, hogy a vezetők és minden munkavállaló legfontosabb feladata a részvényesi érték növelése, az állandó teljesítményjavítás és az átláthatóság. Jó érzés, hogy teljesítményünkkel elnyertük részvényeseink bizalmát, és hogy a cég központja Magyarországon maradt - tette hozzá a Richter-vezér.