Idén már ötödször mértek negatív inflációt Magyarországon. Szeptemberhez hasonlóan októberben is csökkentek a fogyasztói árak, a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 0,4 százalékkal volt alacsonyabb az árszínvonal az előző hónapban, mint 2013 októberében. Az inflációt alakító legfontosabb tényező a rezsicsökkentés volt.

Az októberi inflációs adathoz már hozzájárult a harmadik rezsicsökkentés is, az Országgyűlés döntése alapján a gáz lakossági fogyasztói ára április 1-jétől 6,5 százalékkal, az áramé szeptember 1-jétől 5,7 százalékkal, a távhő ára pedig október 1-jétől 3,3 százalékkal csökkent.

A nyugdíjasok is megérezhették

A rezsicsökkentések mellett az Európa-szerte tapasztalt alacsony inflációs környezet is hatott a magyar árak alakulására. Októberben tovább mérsékelte az inflációt a kőolaj világpiaci árának csökkenése.

Az alacsony infláció legfőbb nyertesei a családok mellett leginkább a nyugdíjasok, hiszen a bérekkel együtt a nyugdíjak vásárlóértéke is nő. A növekvő reáljövedelmek pedig a fogyasztás és a megtakarítások bővülését erősítik.

Olcsóbb lett az élet októberben.Forrás: MTI/Illyés Tibor

 

Jövőre drágulás jöhet

A következő hónapokban lassan gyorsuló inflációra számítunk, a Nemzetgazdasági Minisztérium várakozása szerint az árnövekedés jövőre is mérsékelt, de az ideinél magasabb lesz, 1,8 százalék körül akakulhat.

Szeptemberhez képest az éves árcsökkenés minimálisan, 0,1 százalékponttal lassult, míg a havi árcsökkenés augusztusban és szeptemberben is 0,2 százalékos, azaz 0,1 százalékponttal alacsonyabb volt. 

Londoni elemzők 0,1 és 0,3 százalék közötti éves árcsökkenésre számítottak. Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője elmondta, már ötödször fordul elő idén, hogy éves összevetésben negatív az infláció. Kiemelte, hogy októberben a háztartási energia, a ruházkodási cikkek, illetve a tartós fogyasztási cikkek ára csökkent.