A többség szerint gazdasági válság van

Vágólapra másolva!
Tíz magyar fogyasztó közül hét látja úgy, hogy Magyarországon jelenleg is gazdasági válság van. A Nielsen harmadik negyedéves elemzéséből kiderül a magyaroknak alig 10 százaléka tud félretenni a nyugdíjas éveire. A terrorizmustól a magyarok 1 százaléka tart.
Vágólapra másolva!

Az európaiak még mindig borúlátók, harmincegy vizsgált ország közül tizenkettőben a válaszadók több mint háromnegyed az mondta, hazájában válságos a gazdaság helyzete. Arányuk legnagyobb Olaszországban és Horvátországban, valamint Szlovéniában és Ukrajnában. Említést érdemel a franciaországi 87 százalékos mutató is.

Más régiók országában is meghaladja a 75 százalékot azok aránya, akik gazdaságukat válságban látják; ilyen például Venezuela 91 százalékkal, Argentína és Dél-Korea 87-87 százalékkal. Az Egyiptomban élők 85 százaléka és pakisztániak 77 százaléka szerint is tart még a gazdasági válság országukban.
Magyarországon a válaszadók egyharmadának nem marad szabadon elkölthető pénze. Európa harmincegy vizsgált országában csak 19 százalék nyilatkozott így.

A magyarok 27 százalékának marad felesleges pénze hó végére. A többség lakásfelújításra, hiteltörlesztésre, ruhára, nyaralásra és nyugdíjra tesz félre. Az öngondoskodók aránya 10 százaléknál is alacsonyabb.

A magyarokétól eltérő vásárlási szándékokat tükröznek az európai átlagos mutatók. Az európaiak 36 százaléka tud félre tenni. A többség itt is ruhára, nyaralásra, hiteltörlesztésre, szórakozásra, lakásfelújításra költ, és több mint 10 százalékuk nyugdíjra spórol.

Forrás: Nielsen

Kevesebben aggódnak a hitel miatt

Világszerte a gazdaság és a munkahelyek biztonsága miatt aggódnak a legtöbben. Magyarországon a válaszadók 28 százaléka tartja első vagy második legnagyobb gondjának a gazdaság helyzetét, ahogyan hitelét, kölcsönét is. A gazdaság miatt aggódók száma 5 százalékkal nőtt, a hitel és kölcsön miatt nagyon aggódók részaránya viszont 8 százalékponttal csökkent. A munkahely miatt aggódók aránya 29 százalékról 27-re csökkent, egyik negyedévről a másikra.

Az rezsidíjak miatt kevesen aggódnak. Forrás: AFP/Getty Images/Ari Perilstein

A rezsicsökkentés megnyugtatta a fogyasztókat

Jelentősen eltér az európai átlagtól a magyarok véleménye a háztartási energia áráról és a terrorizmusról. Az európaiak 19 százalékának a háztartási energiaárak emelkedése gondot jelent, a magyaroknak csak 6 százaléka aggódik a rezsi díjak emelkedése emiatt. A terrorizmust Európában 9 százalék nevezte meg problémának, Magyarországon csak az emberek 1 százaléka tart tőle.

A ruha fontosabb, mint a nyugdíj

A globálisan vizsgált hatvan ország közül a válaszadók 54 százaléka válságosnak tartja országa gazdaságát a harmadik negyedévben. Csak 1 százalékkal nőtt azok aránya, akik félre tudnak tenni. A spórolósak 12 százaléka nyugdíjas éveire tesz félre, 36 százalék pedig nyaralásra és ruhára költ.
Világszerte az emberek 20 százaléka fektet be részvénybe vagy befektetési alapba, a magyaroknak kevesebb, mint 10 százaléka engedheti ezt meg magának.