Erőt mutatnak az európai piacok

Vágólapra másolva!
Eddig jó a hangulat a főbb európai piacokon, a vezető indexek emelkedésre képesek, miközben a magyar nagypapírok is tartják a tempót. Nagy mozgások azért nincsenek.
Vágólapra másolva!
  • Itthon főleg az OTP erős, 0,4 százalékos emelkedésével pedig ismét a 4 100 forintos szint felé vette az irányt. A Mol közben 12 000 felé közelít, igaz ettől még jó 80 pont választja el a 0,3 százalékos plusz után is.
  • A Richter és a Magyar Telekom közben stagnálást mutat, de legalább nagyobb eséseket nem lehet látni a blue-chipeknél.
  • Nem úgy a gyorsjelentő Rábánál és CIG Pannóniánál. Előbbi 5,5, utóbbi 0,9 százalékos mínuszban jár.
  • Európában a gyorsjelentések után 0,2-0,5 százalékosak a pluszok, ezzel pedig a tegnapi visszaeséseket is valamelyest korrigálják a piacok.

Fontosabb hírek a piacról

  • 220 millió forintos nettó nyereséget ért el a CIG Pannónia a harmadik negyedévben, miután az életbiztosítási üzletág sorozatban a hatodik egymást követő negyedévben ért el profitot. Csoportszinten a biztosító 129 millió forintos adózás utáni nyereségre tett szert, miközben egy évvel korábban csak 111 millió forintos volt a nyereség.
  • Nem sikerült erősre a Rába harmadik negyedéve, a 7 milliárd forintos árbevétel 36 százalékkal marad el a 2013 harmadik negyedéves 11 milliárdtól, ráadásul EBITDA soron csak 100 millió forintot tudott elérni a cég (2013: 951 millió forint). A menedzsment szerint ezzel együtt az éves 4,1 milliárd forintos EBITDA-cél is teljesíthető.
  • 4 operátori licenszet szerzett a Mol az északi-tengeri portfóliójához, miután sikeresen pályázott az Egyesült Királyság 28. kutatási licensz kiírásán. A hír pozitívnak számít a cég számára, ugyanakkor a 80 dollár közelébe visszacsúszó Brent árfolyama negatívan érintheti a mai kereskedést. A részvény tegnap 0,6 százalékos emelkedéssel 11 880 forinton zárt.
  • Egyre valószínűbb, hogy nem orosz cégnek adja el a Mol az INA-ban lévő részesedését, írja a Heti Válasz, egy magyar diplomatára hivatkozva. Ezzel a horvát kormány, vagy egy nyugat-európai cég esélyei növekedhetnek meg.
  • Vártnál alacsonyabb volt a lengyel Tauron harmadik negyedéves nettó nyereségének éves zuhanása, a tavalyi 367,1 millió zlotyhoz képest 318,4 millióra csökkent (várt: 275,1 millió zloty). A második legnagyobb lengyel energiacég EBITDA-soron is a várakozások felett teljesített.
  • Igen jelentős mértékben, 60 százalékkal esett vissza a legnagyobb német energetikai vállalat, az RWE első három negyedéves profitja. A nettó profit 763 millió euróra rúgott, ami elmarad az elemzők által várt 779 millió eurós értéktől. A vállalat vezetése mindenesetre megerősítette az idei évre vonatkozó 1,2-1,4 milliárd eurós profitcélját.
  • Csökkentette idei profitvárakozását a GDF Suez két belga atomerőmű téli hónapokban várható időszakos, karbantartási jellegű kiesése miatt. A vállalat az enyhe időjárás miatti alacsonyabb kereslettel is küzd, így a korábbi 3,3-3,7 milliárd eurós profit helyett csak 3,1-3,5 milliárdot tartanak elérhetőnek. A cég első kilenc hónapja sem úgy alakult, ahogy arra a piaci szereplők számítottak, 8,9 milliárd eurós EBITDA-t értek el a 9,02 milliárdos várakozás helyett.
  • Szintén csalódást keltő számokat közölt a világ második legnagyobb sörgyártója, a Sabmiller. A cég EBITDA-ja 3 százalékkal nőtt a pénzügyi évük első felében, míg a piac 6 százalékos dinamikát várt. A vállalat alacsonyabb kínai és ausztrál fogyasztással szembesül, de az erősödő dollár sem igazán kedvez a profitszámoknak.
  • A Monte dei Paschi di Siena már egymást követő tizedik alkalommal számolt be negyedéves veszteségről. A 797 millió eurós mínusz ráadásul jóval nagyobb annál a 462 millió eurónál, amit az elemzők előzetesen prognosztizáltak. Ebben a magasabb céltartalékolási és átstrukturálási költségek tehetők felelőssé.
  • A piaci várakozásoknál enyhén jobb számokat közölt a harmadik negyedévével kapcsolatban a német Merck. Az egyszeri tételektől tisztított EBITDA 856,6 millió euróra rúgott, miközben a piac 850 millió eurót várt. További jó hír, hogy a vezetés a korábbi 10,9-11,1 milliárd eurós bevételi várakozását 11-11,2 milliárd euróra emelte.
  • Csökkentené az ING az amerikai biztosítási leányában, a Voyában meglévő részesedését. A jelenlegi 32,5 százalékos állományt 19 százalékra szeretnék levinni, ami a Voya árfolyamával számolva 1,38 milliárd dolláros tranzakció lehet.