Vágólapra másolva!
Nem fogadták jól a befektetők a CIG Pannónia jelentését, ugyanis az árfolyama nyitáskori kisebb pluszból mostanra már 3 százalék feletti mínuszba csúszott. Az már nem okozott meglepetést, hogy ismét nyereséggel zárt egy negyedévet a cég, és a díjbevételek zsugorodására is lehetett már számítani. A nyugdíjbiztosítások terén viszont elég szépen alakult a negyedév, ami a jövőre nézve is adhat okot némi optimizmusra.
Vágólapra másolva!

Már szinte menetrendszerűen érkezett a CIG Pannóniánál az újabb nyereséges negyedév. Hatodik egymást követő negyedévében sikerült ugyanis profittal zárnia a működést az életbiztosítónak. Ugyanakkor a díjbevételek terén továbbra sem brillírozik a társaság, habár ezt már megszokhattuk. A negyedévben újabb 16 százalékkal zsugorodott a díjbevétel.

Forrás: CIG Pannónia, Investor.hu

Az ügyfelek körülbelül 28 százaléka választja a szerződések harmadik évét követően a díjszüneteltetést, emiatt esik vissza a megújítási díjtétel, és ezzel együtt a bruttó díjbevétel. Így pedig a megújítási ráta sem tud érdemben elmozdulni a 65-70 százalékos értékről. Habár ez a biztosító nyereségére kevésbé jelentős hatást gyakorol, mivel díjszüneteltetés csak a szerződés élettartamának későbbi, kevésbé profitábilis szakaszában kérhető.

Forrás: CIG Pannónia, Investor.hu

Ami viszont halvány optimizmusra adhat okot, az az, hogy az új értékesítések éves, és negyedéves alapon is növekedtek. Bár igaz, hogy ilyet már láthattunk az első negyedévben is, de pusztán ez egyelőre nem tudott egy pozitív trendet kialakítani. Az eseti díjbevételek is magasabb értéket mutatnak, mint egy évvel ezelőtt, bár ennek a portfoliónak kisebb hatása van az eredménytermelő képességre.

Forrás: CIG Pannónia, Investor.hu

Kiválóan szerepeltek viszont a nyugdíjbiztosítások, hiszen a harmadik negyedévben 325 millió forintnyit értékesítettek, többet, mint az első két negyedévben összesen. Ráadásul az első három negyedévben az összes új értékesítés állománydíján belül 42 százalékot tett ki a nyugdíjbiztosítás.

Az igazgatási költségeket továbbra is szépen kordában tartja a CIG, a negyedévben közel 300 millió forintot tett ki ez a rész, ami abszolút értelemben kis növekedést jelent, ellenben annak aránya a díjbevételekhez képest csökkent. Az előző negyedévek alapján úgy tűnik ez a mutató megállt a 6-10 százalékos szint között.

Forrás: CIG Pannónia, Investor.hu

Az életbiztosító 12 havi gördülő eredménye stabilizálódni látszik a 400-700 millió forint közötti szinteken. Bár innen valószínűleg csak akkor tud majd érdemben kitörni, ha díjbevételek is elkezdenek emelkedni, erre azonban még várni kell.

Forrás: CIG Pannónia, Investor.hu

A nem-élet üzletág minimális nyereséget termelt a harmadik negyedévben (1 millió forint), köszönhetően még a tavaly év végén elhatározott stratégiának, hogy kivonulnak a KGFB-piacról és drasztikusan csökkentik a CASCO jelenlétüket. Ezzel már második nyereséges negyedévét zárta az EMABIT, míg korábban még nagyobb veszteséggel működött a társaság.

Összességében a CIG Pannónia csoportszintű átfogó eredménye 129 millió forintos profit lett a harmadik negyedévben, és az első kilenc hónap teljesítménye alapján várhatóan a teljes év is pozitívba fordulhat, amire még nem volt példa. Az első árfolyamreakció pozitív volt, azonban kora délelőtt már halvány mínuszban van az árfolyam, ugyanis hatalmas meglepetést nem tartogatott a cég jelentése.

A CIG Pannónia napi grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu