Milyen a jó állampolgár?

Lévai Anikó; Orbán Viktor szavaz 2014
Budapest, 2014. április 6. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szavaz Budapesten, a Zugligeti Általános Iskolában kialakított szavazókörben az országgyűlési képviselő-választáson 2014. április 6-án. MTI Fotó: Hegedűs Márta / Magyar Nemzet
Vágólapra másolva!
A Tárki 2004-ben és 2014-ben is elvégzett egy felmérést, amiben arról kérdezték az embereket, mik a legfontosabb állampolgári erények. Az eredmények meglepőek, szinte mindenről mást gondolunk, mint tíz éve.
Vágólapra másolva!

Manapság a jó magyar állampolgár törvénytisztelő, és mindig elmegy választani. De tíz évvel ezelőtt egészen másképpen gondolkodtunk erről. Akkoriban a jó polgár segítette a világ szegényeit, politikailag aktív volt és tudatosan vásárolt. Többek közt ez derül ki a Tárki 2004-es és 2014-es adatfelvételeinek elemzéséből. A felmérés során a Tárki állampolgári erényeket fogalmazott meg, a megkérdezettek pedig jelölhették, mennyire tartják fontosnak őket.

A két felmérés eredményei közti különbségek eléggé meglepőek, gyakorlatilag homlokegyenest mást gondolunk arról ma, milyen a jó állampolgár, mint tíz évvel ezelőtt:

A törvény mindenek felett?

A két felmérés eredményei közti legszembetűnőbb különbség, hogy 2004-ben az emberek nem tartották különösebben fontosnak az adófizetést vagy a törvények betartását. Feltehetően ebből nem következik, hogy tíz évvel ezelőtt mindenki adócsaló és bűnöző lett volna. Sokkal valószínűbb, hogy ezek a kérdések akkoriban nem tűntek fontosnak.

Szavazás vagy részvétel?

A politikai életben való részvétel fontos polgári erénynek számított akkor is, és annak számít most is. Nagyot változott viszont, hogy a részvétel milyen formáját preferálják az emberek. Tíz évvel ezelőtt azt tartották erénynek, ha valaki aktívan részt vett valamilyen párt vagy politikai szervezet munkájában. Manapság elég minden választáson szavazni ahhoz, hogy valaki jó állampolgárnak számítson.

Minden szavazásra el kell menni. Tíz éve még nem így gondoltuk Forrás: MTI/Hegedűs Márta / Magyar Nemzet

Kiken kell segíteni?

Tíz éve a megkérdezettek jelentős része fontosnak tartotta, hogy a jó állampolgár segítsen a világ más részein élő szegényeken, de kevesen gondolták, hogy az itthoni szegényeken kell segíteni. Mára ez megfordult: az itthoni szegények segítése sokkal fontosabb, mint a világ más tájain élőké.

Mi alapján kell vásárolni?

Szintén hatalmas különbségek látszanak abban, hogy milyen szempontok alapján kell a jó állampolgárnak vásárolni. 2004-ben az emberek még úgy gondolták, politikai, etikai vagy környezetvédelmi szempontokat is figyelembe kell vennie a jó állampolgárnak, amikor az árucikkek közül választ. 2014-ben ezt már csak 47 százalék tartja fontosnak. Ezek szerint a vásárlásoknál előtérbe kerültek az egyéb szempontok, például a termékek ára és minősége.

Szavazzon!

Ön szerint melyek a legfontosabb állampolgári erények? (Többet is választhat.)