Nyilvánosságra kerülhetnek a tankönyv-államosítás részletei

Vágólapra másolva!
Pert nyert Ikotity István LMP-s országgyűlési a Vagyonkezelő ellen, nyilvánosságra kell hozniuk a tankönyvkiadók államosításának részleteit.
Vágólapra másolva!

Első fokon Ikotity István LMP-s parlamenti képviselőnek adott igazat a Fővárosi Törvényszék csütörtökön a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel (MNV) szemben. Ikotity még nyáron nyújtott be adatigénylést az MNV-nél, azt kérve, hozzák nyilvánosságra a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó és az Apáczai Kiadó állami felvásárlásának részleteit, köztük a vételárat. Az állami szervek eddig nem tették közzé, mennyibe került az államháztartásnak a kiadók megvásárlása, sajtóértesülések szerint milliárdos nagyságrendű közpénzt költöttek az államosításra.

A válaszadást az MNV Ikotity kérdésére is megtagadta, üzleti titokra és a döntés-előkészítés nem nyilvános jellegére hivatkozáva, amiért augusztusban a képviselő adatigénylési pert indított. „Az LMP perre megy, hogy ne maradjanak titokban a tankönyvbotrány részletei (…) és hogy kiderüljön, kik jártak jól az újabb piaci szektor államosításával.” – fogalmazott a képviselő.

Az adatkérésnek helyt adó elsőfokú ítélet szóbeli indoklása szerint a közérdekű, közpénzből lebonyolított ügylet adatai közérdekű, nyilvános adatnak számítanak, döntés-előkészítésről már nincs szó. A bíróság megállapította azt is, hogy az MNV korábbi állításával szemben nem elegendő, ha csak később, a zárszámadásban közöl részleteket a vásárlásról, mivel a zárszámadási törvény szerint nem kötelező közölni az összes közérdekű adatot, amelyeket a felperes adatigénylőnek joga van megismerni.

Az MNV ügyvédje nem jelezte, hogy fellebbezne az elsőfokú ítélet ellen, igaz, erre az ítélet kézhezvételétől számított 15 napig még van lehetősége.