Megtorpant az orosz gazdaság, recesszió jöhet

2014.11.13. 17:29

Egyre inkább érezhető az Oroszország elleni szankciók hatása, az idei harmadik negyedévben csupán 0,7 százalékkal bővült az orosz gazdaság az ország statisztikai hivatalának közlése szerint.

A hivatal csütörtöki közleménye szerint az idei első negyedévben 0,9, a másodikban pedig 0,8 százalékkal növekedett a bruttó hazai termék (GDP) Oroszországban. A lassuló növekedés megegyezik az orosz kormány előrejelzéseivel, akik a negyedik negyedévre már recessziót jósolnak, bár az idei mérleg egyelőre így is pozitív lesz szerintük, 2013-hez képest 2014-re 0,5 százalékos GDP-növekedést jósolnak.

Az orosz jegybank, valamint több szakértő szerint a növekedés ennél is alacsonyabb, 0,3 százalék lehet, jövőre pedig stagnálhat az orosz gazdaság. A jegybank szerint 2017-re legfeljebb GDP 1,6 százalékos növekedés várható.

A központ bank emellett a külföldi tőke jelentős kivonulására is számít, az idei évben szerinte 128 milliárd dollárt vonhatnak ki az orosz gazdaságból. A gazdaságfejlesztési minisztérium 100 milliárd dolláros nagyságrendű tőkekivonásra számít, a pénzügyminisztérium pedig valamivel több, mint 90 milliárd dollárosra.