Kínába vinnék a magyar marhahúst

Vágólapra másolva!
Szerződést kötött a kínai karanténhivatal miniszterével a magyar agrártárca, megnyílt az út a magyar marhahús kínai exportjára. A magyar földművelésügyi miniszter szerint a kínai „a kínai egy nagyon igényes és tőkeerős piac.”
Vágólapra másolva!

„Az úgynevezett marhahús-protokoll mostantól lehetővé teszi a magyar tőkehús szállítását a kínai piacra, amit egy újabb előrelépésként könyvelhetünk el a magyar agrárexport számára fontos kínai piacon” - jelentette ki Fazekas Sándor földművelési miniszter pekingi látogatása után az az MTI tudósítójának.

Fazekas a napokban Pekingbe látogatott, ahol Cse Su-pinggel, a kínai minőségfelügyeleti, ellenőrző és karanténhivatal miniszterével tárgyalt. Fazekas úgy nyilatkozott, kínai kollégájával áttekintették a baromfi- és sertéshúsra vonatkozó, még folyamatban lévő engedélyezési eljárásokat is, és jelenleg a tej akkreditációjának előkészítése zajlik.

A magyar marha-, sertés-, liba-, kacsa- és nyúlhús termékek behozatalának engedélyezését oktőberben, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kínai látogatása során készítették elő, ezt követően kínai ellenőrök magyarországi feldolgozóüzemeket és hűtőházakat is megszemléltek, Fazekas közlése szerint a kínai ellenőrök úgy látták, „a magyar feldolgozók, hűtőházak a magas minőségi követelményeknek megfelelő színvonalon dolgoznak.” A miniszter szerint a magyar marhahús elsősorban csúcsminőségű termékként érkezne Kínába, ezért különösen bízik benne, hogy a szürkemarha-tartók élnek majd az exportlehetőséggel.

Az elmúlt három évben 8-10 százalékkal növekedett a Magyarországon tartott szarvasmarhák száma, azonban a kivitel nagy részét az élve eladott állatok képezik, ami kisebb bevételt jelent, mintha már feldolgozott hústermékeket exportálnánk. A miniszter szerint a kínai piac, amely „nagyon igényes ás tőkeerős”, fel tudna venni ilyen termékeket is.

A találkozón szó esett egy, 2015 őszén tartandó, Kína és közép-kelet-európai országok részvételével zajló gazdasági fórum megrendezéséről, valamint a Kína felé irányuló borkereskedelemről is. „Mintegy 20 ezer hektoliter bort adunk el Kínában évente, amit szeretnénk növelni” – mondta Fazekas. Hozzátette: Kínában egyre elterjedtebb a borfogyasztás, ami ígéretes lehetőség lehet a magyar termelőknek is.