Akadályba ütközhet a Yahoo

yahoo
Vágólapra másolva!
Hatalmas ralit mutat be a Yahoo az elmúlt hetekben, ám most akadályokba ütközhet az árfolyama. A részvényt az 50 dollár körüli ellenállása állíthatja meg, és egy ekkora mértékű felhúzás után akár egy kisebb korrekció is elképzelhető.
Vágólapra másolva!

Nagy menetelést mutatott be az utóbbi hetekben a Yahoo, melynek árfolyama egy bő 30 százalékkal került feljebb az utóbbi bő egy hónapban. A papír sikeresen áttörte fontos, 44 dollár körül húzódó ellenállását, és 14 éves csúcsokat hódított meg.

A nagy felhúzás után akadályba ütközhet a részvény, mivel a kulcsfontosságú, 50 dollár körüli ellenállásánál található. Az 50 dolláros szint a kerek szám mivolta mellett azért is fontos szint, mert ott húzódik a 123,6-os Fibonacci, valamint a 2000-es évek elején néhány alkalommal támaszként tudott funkcionálni. A szint megállíthatja a Yahoo menetelését, és egy ekkora mértékű felhúzás után jó esély mutatkozik innen akár egy kisebb korrekcióra is.

Ha valóban megtorpan a Yahoo, és visszafordul dél felé, egészen a 100-as Fibonacci szint által kijelölt 44 dollárig csúszhatna vissza a heti grafikon szerint. Ha mégis folytatni tudná emelkedését, és tartósan áttörné az 50 dolláros szintet, azután az 55 dollár körüli 138,2-es Fibonacci szint jelenthetné a következő megállót.

Yahoo heti grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A napi grafikonon jól látható a hosszabb távú emelkedő trendvonal áttörése, amit egy aranykereszt jelzés is támogatott. Az 50 napos mozgóátlag ugyanis alulról keresztezte a 200 napost, miközben az árfolyam a két mozgóátlag felett mozgott, ami így vételi jelzésként volt értelmezhető.

Ha bekövetkezne a kisebb korrekció, a napi grafikon alapján 46 dollárig csúszhatna vissza az árfolyam, ahol a 123,6-os Fibonacci, és az emelkedő trendvonal található.

Pozitívum, hogy még érvényben van az MACD vételi jelzése, az RSI indikátor viszont már a túlvettség jeleit mutatja 80 feletti értékével.

Yahoo napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A Yahoo ugrása mellett az Alibaba nagy ralija is szembeötlő. A párhuzam nem véletlen, a kínai internetes óriásban nagyjából 16 százalékos részesedéssel rendelkezik a Yahoo, és a két cég árfolyama között erős együttmozgás figyelhető meg. Így az Alibaba körüli, IPO után kialakult őrületből az amerikai technológiai óriás részvényei is profitálni tudnak, részben ennek köszönhető a Yahoo szárnyalása.

Alibaba napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Mik azok a mozgóátlagok?
A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.
Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.
A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.
Mi az az MACD?
Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.
Mi az RSI?
Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.
Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.
Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.