Szuperolcsó fix forinthiteleket kapnak a devizaadósok

bankok kontra devizaadósok a perekben
Vágólapra másolva!
Nem lehet majd magasabb a forinthitel kamata, mint a devizatartozásé volt. Ráadásul fideszes forrásunk szerint a jogtalan kamatemelések előtti értéket veszik majd alapul, és három évre rögzítik a fair bank törvényben foglaltak szerint.
Vágólapra másolva!

Vasárnap délután közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy piaci árfolyamon akarják forintosítani a devizahiteleket. Számításaink szerint ezzel el is veszítették volna a jogtalan kamatemelések és az árfolyamrés eltörlése miatti törlesztőrészlet-csökkenést. A kormány már többször utalt arra a héten, hogy a törvényt úgy nyújtják be, hogy az elszámoltatás után csökkent törlesztőrészlet ne növekedhessen a forintosítás hatására.

A bankok kénytelenek lesznek szuperolcsó forinthiteleket adni Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Fideszes forrásunk szerint ezt úgy oldja meg a kormány, hogy a forinthitelek kamatát a devizahitelek kamatában rögzítik. Ráadásul az a bank, amelyik veszít a törvényszéken, vagy nem is perelte be az államot az általános szerződési feltételei megvédéséért, annak a felvételkori eredeti devizahitel kamatán kell adnia a forinthitelt is. Ráadásul ezt az értéket három évre rögzítik is a fair bank törvény értelmében.

A devizahiteles perek aktuális állását itt nézheti meg

Nem változik a törlesztő

Korábbi sajtóértesülések szerint a kamatfelárat is rögzítheti a kormány. A bank itt sem használhat nagyobb értéket, mint eredetileg. Ezzel együtt a piaci átváltás után sem fog nőni a törlesztő legalább három évig, a devizahitelesek pedig a piacinál jóval olcsóbb hitelhez juthatnak. A Portfolio.hu információi szerint az ezekről szóló törvényt hétfőn nyújthatják be.