Kémia is kell az álláskereséshez

2014.11.18. 14:32

10 álláskeresőből 9 hajlandó engedni az elképzelt fizetéséből, ugyanakkor a beadott pályázatok kicsivel több, mint fele tartalmaz hazugságot. A magyar álláskeresők háromnegyede szerint a vonzó külsővel rendelkezők előnnyel indulnak a toborzás során, ugyanakkor a legfontosabb sikertényezőnek a „kémia beindulását”, vagyis a leendő munkaadó és munkavállaló között már az interjún kialakuló kölcsönös szimpátiát tartják. 

Az álláskeresők 58 százaléka saját bevallása szerint, akkor is elküldi önéletrajzát, ha nem minden paraméterben felel meg a kiírt pozíciónak. A megkérdezettek többsége több mint fél éve nem talál megfelelő munkahelye, ezért Kristók Balázs, a Jobinfo.hu vezetője szerint ez nem is olyan rossz arány. A férfiak körében 15 százalékkal több a pályázati feltételeknek csak részben megfelelő jelentkező.

 

A kémia is fontos az álláskeresésnél.Forrás: Thinkstock

A nők kevésbé alkuképesek

A magyarok kétharmada az adott pozícióban kapható átlagos kereset alapján szabja meg fizetési igényét, 31 százalékuk számára ugyanakkor a korábbi bér a mérvadó. Bértárgyalás esetén 10 munkavállalóból 9 hajlandó lejjebb adni a korábban elképzelt összegből.

Mennyit engedne fizetésből?Forrás: Jobline.hu

Béregyezkedés esetén minden második munkavállaló bére 10 százalékáról mondana le, 30 százalék feletti engedményt pedig a megkérdezettek mindössze 5 százaléka tudna lenyelni. A nők kevésbé alkuképesek. Ez azzal magyarázható, hogy a magyar fizetések a nemek tekintetében még mindig diszkriminatívak: egy férfi ugyanazért az állásért többet kérhet, mint egy nő, s talán a hölgyek éppen ezért kevésbé hajlandóak bérengedményre” – mondta Kristók Balázs.

Csinosak előnyben?

Négy magyarból három gondolja úgy, hogy azok, akik csinos és vonzó külsővel rendelkeznek, több eséllyel indulnak a pozícióért folyó versenyben.

Csinosak előnyben?Forrás: Jobinfo.hu

A szakmai faktorokat vizsgálva az álláskeresők szerint sorrendben legfontosabb tényezők a leendő munkaadó és munkavállaló között már az interjú során kialakuló kölcsönös szimpátia, a szakmai tapasztalat és felkészültség, valamint a személyes ismeretség. Ezekhez képest a végzettség, valamint az életkor a munkavállalók szerint nem játszik akkora szerepet a végső döntésben.