Lendületbe jöttek a japánok

Vágólapra másolva!
Jó formában volt ma a japán tőzsde, az újabb stimulussal, választásokkal, adóemelés elhalasztással kapcsolatos remények fűtik a piacot. Közben az amerikai tőzsdék viszont semerre sem haladnak az utóbbi napokban.
Vágólapra másolva!

ÁZSIA: Lendületben a japán tőzsde

  • Jó formában volt ma a japán tőzsde, a Nikkei több mint 2,1 százalékot tudott emelkedni, miután a befektetők arra számítanak, hogy Abe miniszterelnök mégsem hatja majd végre az adóemelést, ráadásul újabb stimulust is bejelenthet. A befektetők továbbá egy választás lehetőségét sem tartják kizártnak. A jen 116,7 közelében jár a dollárral szemben, némi gyengülés után.
  • A többi ázsiai piacon inkább visszafogott teljesítményeket lehet látni, a dél-koreai KOSPI ugyan 1,2 százalékot emelkedett, ám az ausztrál tőzsdeindex 0,2, míg a kínai benchmarkok 0,8-0,9 százalékos mínuszokat mutatnak.

USA: Oldalaztak a piacok

  • Ezúttal sem volt nagy erő az amerikai piacokban, míg az S&P 500 és a Dow Jones 0,1 százalékot araszolt felfelé, addig a Russell 2000, és a Nasdaq 0,3-0,4 százalékos enyhe mínuszokkal zárt. A szektorok közül főleg a közművek voltak erősek, míg az energiacégek ezúttal alulteljesítőek voltak.
  • Ebben a piaci környezetben továbbra is 1190 dollár körül tartja magát az arany, nem történt meg ezzel a pénteki nagy menetelés korrekciója. Igaz, a dollár sem mutat akkora erőt, az euróval szemben 1,247 közelében járnak a jegyzések, holott korábban már 1,24 alá is benézett a devizapár. Ez valamelyest az olaj számára is kedvező, a Brent 78,9, a WTI nyersolaj 75,2 dollárnál jár.
  • 3,8 százalékot esett az Urban Outfitters (Nasdaq) árfolyama a zárás utáni kereskedésben, miután a ruházati cég gyorsjelentése nem lett túl fényes. A vállalat 35 centes EPS-t ért el szemben a tavalyi 47, és a várt 41 centtel. Főleg az alacsony árrések, és a saját márkás üzletek gyenge teljesítménye miatt szenvedett a cég.
  • Az Agilent Technologies (NYSE) gyorsjelentése sem lett túl fényes, miután a technológiai vállalat mindössze 16 millió dolláros nyereséget ért el a harmadik negyedévben, szemben a tavalyi 211 millióval. A tisztított EPS 88 centtel ezzel együtt a várt 64 cent felett alakult, így nem ütötték meg a papírt zárás után, 41,35 dollárral minimálisan a záróár felett tartózkodott.
  • Nagyot zuhant a DreamWorks Animation (Nasdaq) árfolyama, 14,3 százalékos mínuszban sikerült zárni. Ennek hátterében az állhat, hogy a MarketWatch szerint a Hasbroval (Nadsaq) folytatott felvásárlási tárgyalások eredménytelenek voltak. A Hasbro árfolyama 4,4 százalékot tudott emelkedni.