Leállt a kazáncsereprogram

üvegház hatású gázok, szmog, légszennyezés, közös képviselő mutatja a hőszivattyús fűtést a XIII. kerületi Hun utcai tízemeletes társasházban
Vágólapra másolva!
Forráskimerülés miatt szünetel a kazáncsere pályázatok benyújtása a közép-magyarországi régióban – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.
Vágólapra másolva!

Az Otthon Melege Program keretében meghirdetett kazáncsere alprogram esetében a közép-magyarországi régióban a forrás kimerülése miatt november 19-től határozatlan időre felfüggesztik a pályázatok benyújtását. A régióban megvalósítandó beruházásokra a pályázatokat november 20-án, 08 óráig lehet benyújtani.

Egy hétig lehetett pályázni

A fűtéskorszerűsítési pályázatok beadása múlt szerdán kezdődött, elsőként a közép-magyarországi régióban. A jelentkezések régiónként különböző időpontokban történnek, 2015. január 31-éig, vagy a forrás kimerüléséig. A kiírás szerint november 21-én az észak-alföldi régióban - Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - indul a pályázatok benyújtása.

Kimerült a pályázati pénz a fűtéskorszerűsítésre. Forrás: MTI/Balaton József

Három lakossági energiahatékonysági pályázatra összesen 2,72 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre. A fűtéskorszerűsítési pályázat keretösszege 1 milliárd forint, a háztartásigép-cserére kiírt pályázaté 627 millió, a nyílászárócsere-pályázaté pedig 1,1 milliárd forint.

Eredetileg mindhárom kiírásra október utolsó hetében - különböző időpontokban - lehetett volna jelentkezni. Az NFM azonban október 28-án arról tájékoztatott, hogy az energiahatékonysági pályázatok informatikai rendszere a túlterheltségéből adódó technikai okok miatt nem üzemel.

Korábban technikai gondok voltak

Az NFM november 11-én közölte, hogy a pályázatok informatikai rendszereinek technikai problémái elhárultak, módosult határidőkkel, november 14-étől megkezdődhet a jelentkezés. A hűtő- és fagyasztógépek cseréjére november 14-e és december 15-e között, vagy a forrás kimerüléséig lehet pályázatot benyújtani, régiónkénti bontásban. A homlokzati nyílászárócsere alprogramra november 26-a és 2015. január 5-e között, vagy a forrás kimerüléséig adhatók be a jelentkezések, ugyancsak régiós bontásban.