Továbbra is szenved a Manchester United

Vágólapra másolva!
A 2013/14-es szezon sikertelensége után nem állt még lábra a Manchester United. Ezt bizonyítja a klub kedden publikált negyedéves jelentése is, amelyben jelentős árbevétel csökkenésről számoltak be. Szerencsére azonban a közelmúltban megkötött több évre szóló szponzori szerződések és az új vezető edző személye miatt egyáltalán nem kilátástalan a nagy múltú angol klub helyzete.
Vágólapra másolva!

Jelentős bevétel kieséshez vezetett, hogy a Manchester United a bajnokságban elért hetedik helyezésükkel sem a Bajnokok Ligájába, sem az Európa Ligába nem tudta kvalifikáltania magát. Ennek fényében a várakozások sem voltak túl magasak a szeptemberben zárult negyedév eredményeivel szemben. Így - bár nem túl nagy mértékben - ezeket sikerült is felülteljesíteni, az árbevétel például több mint 2 százalékkal lett nagyobb, mint az elemzői konszenzus. Azonban az egy évvel korábbi eredményhez képest még ez is közel 10 százalékos visszaesést jelent.

Forrás: Manchester United, Investor.hu

Az árbevétel ilyen mértékű csökkenésében a főszerepet az játszotta, hogy a csapat mindhárom bevételi forrásánál hatalmas visszaesés következett be. A műsorszolgáltatás bevételeinek 13 százalékos csökkenésében nyilvánvalóan a BL-től való távolmaradásuk állt. De nagy érvágást jelentett a meccsbevétel 22 százalékos visszaesése, illetve a kereskedelmi bevételek több mint 5 százalékos apadása.

Ez utóbbi tényező kimondottan kellemetlen, hiszen a klub bevételeinek 64 százalékát ez biztosítja, és bár a nyár folyamán rekord nagyságú szerződést kötöttek az Adidas-szal, ennek hatását még gyengíti a Nike által garantált bevétel csökkenése. (A Manchester United pénzügyi éve június végén zárul.)

Forrás: Manchester United, Investor.hu

A Manchester United vesszőfutása az ikonikus vezető edzőjük, Sir Alex Ferguson visszavonulásával kezdődött. Az őt követő David Moyes nem volt képes kézben tartani a csapatot, ez pedig olyan mértékű visszaeséshez vezetett, aminek következtében a csapat 1990 óta először nem tudott harcba szállni az egyik nemzetközi kupáért sem.

Mindennek ellenére az aláírt szponzori szerződések (az Adidas-szal és a General Motors-szal), illetve a júliusban a csapathoz igazolt vezetőedző, Louis van Gaal, szép jövőt vetít előre. A kedvező kilátások ellenére a klub részvényeinek árfolyama esni kezdett a New York-i tőzsdén, és már a tegnapi kereskedés alatt is majdnem 4 százalékkal került lejjebb. Ezt az irányt folytatatta is, hiszen piacnyitás előtt is 2 százalék körüli mínuszban jár New Yorkban a záróárhoz képest.

Manchester United napi grafikon (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu