Vágólapra másolva!
Ismét történelmi csúcsot állított fel az amerikai tőzsdeindex, az S&P500 ezzel pedig már 2050 pont felett jár. Az ázsiai piacokon vegyes a kép, míg Európában kisebb elmozdulással indulhat a kereskedés.
Vágólapra másolva!

Jó formában voltak tegnap az amerikai piacok, a főbb indexek 0,2-0,7 százalékos emelkedéseikkel tudták hozni az európai piacokon látott optimista hangvételű kereskedést. Az S&P 500 ezzel 2 050 pont felett, újabb történelmi csúcson zárt, hasonlóan a Dow Joneshoz. A tíz főbb szektorból kilenc is emelkedést mutatott, főleg az egészségügyi cégeket vették a befektetők, míg a távközlési szektor valamelyest alulteljesítő volt.

Nincs nagy mozgás a nyersanyagpiacon az elmúlt órákban, az arany az 1 200 dolláros ellenállásával küzd, míg a Brent továbbra is 78,6 dollár közelében jár. Egyedül a WTI gyengült valamelyest, és a 74,3 dolláros értékével 75 dollár alá csúszott. A dollár sem nagyon mozgott az euróval szemben, a jegyzések 1,252 közelében mozognak.

Alapvetően negatív a kép ma az ázsiai piacokon, a japán tőzsde némileg korrigálja a tegnapi emelkedését, de a kínai indexek is 0,2-0,5 százalékos mínuszokat mutatnak. A jen ezzel együtt folytatja gyengülését, már 117,3-nál jár a dollárral szemben. Ebben szerepet játszhat az is, hogy a Bank of Japan az eddigi monetáris program nagyságához nem nyúlt hozzá, miközben a jegybankelnök szerint a maginfláció 1 százalék alá csökkenhet.

0,1-0,2 százalékos emelkedésekkel folytathatják a tegnapi 0,6-1,6 százalékos ralit a piacok, amit főleg a Mario Draghi szavai okozta optimizmus váltott ki. A DAX tegnap ezzel már 9 450 pont felett tudott zárni, jócskán ellépve ezzel a technikailag is fontos 9 200 pontos szinttől.

Egy újabb 10 százalékos emelkedés már egyértelműen részvénypiaci lufit jelentene, írja Jeremy Grantham, befektetési guru. A stratéga szerint az S&P 500 2 250 pont környékén már a „lufi-területre” érne, ahonnan nagyobb esés is jöhet. Közben Carl Icahn, a Reuters konferenciáján szintén elmondta, nem tart kizártnak egy jelentős piaci kitárazást, ám ez feltehetően nem a következő 3-5 évben történik majd.

Évi 20 millió dolláros költségcsökkentésbe kezd a Darden Restaurants, ami a költségelőny miatt később nagyobb piaci részesedést, és javuló nyereséghányadokat eredményezhet az étteremláncnál. Az árfolyam a hírekre nem reagált érdemben.

270 dollárig vágtázott az Actavis a tegnapi kereskedésben, ami 8,7 százalékos pluszt jelent a gyógyszeripari óriás után. Az elmúlt napokban látott jó hangulat az Allergan felvásárlásához köthető, miután 66 milliárd dollárért vásárolnál fel az Actavis.

Optimistán vélekednek a JPMorgan Cazenove stratégái az európai részvénypiacokról, a korábbi ajánlásukat felülsúlyozásra módosították, míg az amerikai részvénypiacra alulteljesítő ajánlást fogalmaztak meg. Ebben főleg az eurózóna részvénypiacai által az USA-val szemben látott eddigi alulteljesítés, és a javuló értékeltség játszotta a legfőbb szerepet.

December közepén már leszállíthatja az első A350-est az Airbus a Qatar Airways számára, derült ki a cég közleményéből. A tegnapi 2,5 százalékos visszaesést akár korrigálhatja is a francia részvény, és ismét az 50 napos mozgóátlag felé közelíthet.