Ha karácsony, akkor Best Buy

Best Buy
Vágólapra másolva!
Bizonyára sokak számára ismerősen cseng a Best Buy részvénye, melyet 2013 egyik legnagyobb befektetési sztorijának is kikiáltottunk. Habár 2014-re nem sikerült átmenteni a tavalyi bombaformát, a mai gyorsjelentéssel tulajdonképpen sikerült korrigálni az év eleji szégyenfoltot. A részvény több mint 7 százalékot ugrott a mai kereskedés során.
Vágólapra másolva!

Reményeink szerint sokak számára ismerős az elektronikai eszközök értékesítésével foglalkozó amerikai Best Buy kiskereskedelmi lánc, melyre már közel két éve felhívtuk a figyelmet. Akkoriban a felvásárlási sztori és az online biznisz tartotta lázban a befektetőket, melynek köszönhetően 2013-ban a világ egyik legjobban teljesítő részvénye volt háromszámjegyű hozamával.

Apropó, ha kíváncsi rá, hogyan lehet jelen környezetben extra hozamot elérni, elfogadható kockázat mellett, akkor érdemes eljönni az Investor.hu soron következő befektetői klubjára. Az ehhez kapcsolódó regisztrációt itt teheti meg.

2014 azonban nem indult ilyen jól a Best Buy számára, most azonban ideje leporolni a sztorit. A társaság ugyanis kora délután tette közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését, amiben jócskán sikerült túlszárnyalnia az elemzői várakozásokat. Ennek eredményeképpen pedig jókora emelkedéssel vágott neki a mai kereskedésnek. 7 százalékos pluszával már a 38 dolláros szintet kóstolgatja az árfolyam.

A gyorsjelentés főbb pontjai:

  • 107 millió dolláros profittal zárta a harmadik negyedévet a Best Buy, ami egy részvényre vetítve 30 cent nyereségnek felel meg. Ezzel kétszer akkora profitot ért el, mint egy éve, amikor 54 millió dolláros, azaz egy részvényre vetítve 32 centes eredményt ért el.
  • Az egyszeri tételektől tisztított egy részvényre jutó eredmény 32 cent volt, ami így 28 százalékkal felülmúlt a 25 centes elemzői várakozást.
  • A bevételek a tavalyi 9,33 milliárd dollárról, 9,38 milliárd dollárra híztak, jócskán túlszárnyalva a 9,11 milliárdos konszenzust.

Ráadásul az iparág egyik kulcsmutatója, a tartósan – azaz legalább 12 hónapja - nyitva lévő üzletek forgalma is sokkal jobban alakult, mint amire a szakértők számítottak. Éves alapon ugyanis 2,2 százalékos bővülést produkált e téren a Best Buy, míg a Consensus Metrix által összegyűjtött várakozás 2 százalékos csökkenésről szólt.

Forrás: Investor.hu

Hubert Joly elmondása szerint a tévék, a számítástechnikai eszközök, illetve a tabletek értékesítése terén is erősebb pozícióval rendelkeznek, mint versenytársaik.

Jön a karácsonyi bevásárlási szezon!

Persze korántse feledkezzünk meg arról, hogy a kiskereskedők szempontjából jövő héten kezdődik az év legfontosabb időszaka. Ekkor indul ugyanis Amerikában a karácsonyi bevásárlási szezon, amely egészen az év elejéig tart.

Mit kell tudni a karácsonyi bevásárlási szezonról?

Karácsonyi bevásárlási szezon hagyományosan a hálaadást követő első pénteken, azaz fekete pénteken indul. Az elnevezés is onnan ered, hogy ezen a napon billen át "feketébe", azaz nyereségbe a cégek éves eredménye. Ennek mintájára indult el az e-kereskedelemben a Cyber Monday, amely a hálaadást követő első hétfőnek felel meg. Alakulásukat a befektetők kiemelt figyelemmel szokták követni.

Ráadásul, ha a Best Buy árfolyamgrafikonjára pillantunk, akkor egy hatalmas rést fedezhetünk fel az év elején, ami éppen a 2013-as karácsonyi bevásárlási szezonhoz köthető. Hiába adott ugyanis hatalmas árkedvezményeket az elektronika kiskereskedő, a vevők nem rohamozták meg kellőképpen a boltokat. Emiatt hatalmas nyomás helyeződött a profitabilitásra, aminek természetesen korántsem örültek befektetők. A végeredmény egy 30 százalékos árfolyamzuhanás lett.

Mai teljesítményével azonban teljes egészében betöltötte a januárban keletkező rést az árfolyam. Ha kitart a lendület, amihez a jó karácsonyi bevásárlási szezon is szükséges lehet, úgy akár a tavaly novemberi 45 dollár körüli lokális csúcsot is elérheti az árfolyam.

Best Buy napi grafikon (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu