Vágólapra másolva!
Bár az infláció komoly kockázatot jelenthet, 2015-ben már elkezdheti a kamatemelést a Fed, derült ki a legutóbbi ülés jegyzőkönyvéből. A hírekre a piacok nem kezdtek szárnyalásba.
Vágólapra másolva!

USA: Jövőre jöhet a kamatemelés

Továbbra is elkötelezett a Fed a 2015-ös kamatemelés mellett, derült ki a legutóbbi ülés jegyzőkönyvéből. Ha látványosan javulnak a gazdasági mutatók, akkor akár a tervezettnél korábban is jöhet az első kamatemelés, ám ez nagyban függ majd az inflációtól is. A Fed szerint utóbbi jelentheti a legnagyobb kockázatot, melyet továbbra is szorosan kell majd figyelni.

A hírekre először emelkedéssel reagáltak a piacok, ám később mínuszba csúsztak vissza a vezető indexek. A visszaesések 0,1-0,6 százalék között szóródtak, ezzel pedig némileg távolodott a történelmi csúcstól a Dow Jones, és az S&P 500. Főleg a távközlési és technológiai cégek szerepeltek rosszul, míg az energiaipari vállalatok jó teljesítményt nyújtottak.

Jelentősen gyengült az arany árfolyama tegnap délután, miután a svájci népszavazás a jegybanki aranytartalék 20 százalékra növeléséről látszólag lendületet veszített. Svájc november 30-án tart majd népszavazást erről, és az utóbbi napokban főleg ennek pozitív kimenetelével kapcsolatos pletykák segíthették az arany emelkedését. Jelenleg 1 185 dollár körül mozog az arany, így az 1 200-as szintekről látszólag visszapattant a nemesfém. Közben a WTI 74,6, míg a Brent 78,2 dollár közelében mozog.

A Yahoo (Nasdaq) keresője lesz az alapértelmezett program a Mozilla Firefox böngészőkben. A Firefox a harmadik legnépszerűbb böngésző, csak a Microsoft (Nadsaq) által fejlesztett Internet Explorer, és a Google (Nasdaq) tulajdonában lévő Chrome előzi meg. A Yahoo árfolyama a jó hír után 1 százalékos pluszba lendült zárást követően.

Nem fogadták jól a befektetők a Keurig Green Mountain (Nasdaq) gyorsjelentését a befektetők, holott a vállalat a harmadik negyedéves 90 centes EPS-ével megverte a 76 centet váró elemzői konszenzust. Ebben akár a pénzügyi vezető távozásának is szerepe lehet, aki jövőre hagyja majd el a vállalatot. A visszafogott piaci hangulatban a hagyományos kereskedésben látott 2 százalékos mínusz után zárást követően újabb 0,8 százalékot csökkent a papír árfolyama.

Nem volt jó napja a Salesforce.com (Nasdaq) részvényének sem, 4,8 százalékot zuhant zárás után a papír. A vállalat a harmadik negyedévben egy centtel maradt el a 15 centes tisztított EPS-várakozásokhoz képest, ugyanakkor a 2016-ban záródó üzleti évére csak 6,45-6,6 milliárd dolláros árbevételt vár. Ez jócskán elmarad a Bloomberg elemzői konszenzusában lévő 6,66 milliárd dollártól.

ÁZSIA: Tovább gyengült a jen

Tovább gyengült a jen a dollárral szemben, a jegyzések már 118,8 közelében járnak, így az ázsiai piacokon látott gyenge hangulat ellenére 0,1 százalékkal tudott erősödni a japán Nikkei. A többi index közül még a hong kongi tőzsdeindex, valamint a Shanghai Composite mutat enyhe pluszt, de az ausztrál és dél-koreai indexek már nagyobb mínuszba csúsztak vissza a borongós piaci hangulatban.

50 pontos lett a kínai HSBC feldolgozóipari PMI novemberben, ami némileg elmarad a várt 50,2 ponttól, de az októberi 50,4 ponttól is.