Szijjártó a Déli Áramlatról egyeztetett Belgrádban

Szijjártó Péter; Vucic, Aleksandar Belgrád, 2014. november 20.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök (j) fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Belgrádban 2014. november 20-án.
Belgrád, 2014. november 20. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök (j) fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Belgrádban 2014. november 20-án. MTI Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztéri
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Budapest-Belgrád vasútvonal kiépítésének menetéről, valamint a Déli Áramlat gázvezeték előnyeiről tárgyalt Aleksandar Vucic szerb miniszterelnökkel.
Vágólapra másolva!

Megállapodtak abban, hogy a két ország közösen tárgyal majd a kínai partnerekkel a Belgrád és Budapest közötti vasútvonal kiépítéséről, illetve annak finanszírozásáról, hogy 2017 nyarára befejeződhessenek a munkálatok.

Szijjártó és Vucic egyetértettek abban, hogy a Déli Áramlat gázvezeték kiépítése mindkét fél számára nagyon fontos, főleg Európa ezen részének energetikai stabilitása miatt.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök (j) fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Forrás: MTI/Külgazdasági És Külügyminisztéri

Elhangzott, hogy a két ország közötti kiemelkedően jó kapcsolatokhoz jelentősen hozzájárul a Szerbiában élő magyar kisebbség, illetve a Magyarországon élő szerb kisebbség.

Magyarország megerősítette a szándékot

Szijjártó Péter tegnap az orosz külügyminiszterrel, Szergej Lavrovval is találkozott. Az orosz diplomácia vezetője elmondta, Magyarország megerősítette szándékát a Déli Áramlat területén áthaladó szakaszának a megépítésére.

A magyar külügyér szerint Magyarország azt reméli, hogy az Európai Unió és Oroszország mielőbb felújítják a tárgyalásokat az orosz gázt Ukrajna megkerülésével Európa több országába eljuttató gázvezeték megépítésével kapcsolatos kérdésekről.