Győzött a tőzsdecápa, repült a vezér

Vágólapra másolva!
Hosszú küzdelem ért véget a legendás aukciósházánál, a Sotheby’s-nél, ami a milliárdos tőzsdecápa, Daniel Loeb győzelmét hozta. A 14 éve a társaság élén lévő vezérigazgató pedig repült. A részvény árfolyama pedig valósággal kilőtt.
Vágólapra másolva!

Valóságos örömünnep tört ki a Sotheby’s részvényesei között arra hírre, hogy 14 év után távozik a vezérigazgató. Ezzel pedig hosszú küzdelem zárult le, hiszen Daniel Loeb milliárdos tőzsdecápa már nagyon régóta követeli a cégnél a stratégiaváltást és a menedzsment felfrissítését.

A mostani bejelentés egyértelmű győzelmet jelent Loebnek, illetve hedge fundjának, a Third Pointnak, aki már tavaly óta el akarja érni, hogy a részvényesek érdekeit nézze a cég és növelje a a vállalat értékét. A Third Point egyébként a Sotheby’s legnagyobb tulajdonosa.

A harcokról mi is megemlékeztünk az alábbi cikkekben:

Legutóbb egyébként májusban ért el sikert Loeb, amikoris elérte, hogy ő és két további embere beüljön a cég igazgatóságába. Úgy tűnik mostanra tudta kieszközölni a vezér távozását.

Loeb és a Third Point hatása egyébként valamelyest már talán látható is a társaság teljesítményén, hiszen a harmadik negyedévben kicsivel alacsonyabb veszteséget ért el a cég, mint egy évvel azelőtt (3Q14: -27,7 millió dollár, 3Q13: -30,1 millió dollár). Persze ez még messze van az átütő sikertől, mindenesetre a 12 havi gördülő számok legalábbis a a prifit tekintetében biztatónak tűnnek.

Forrás: Investor.hu

Ráadásul nincs rossz hónapja a Sotheby’s-nek novemberben. Két hét alatt az aukciósház 1,1 milliárd dollár értékű impresszionista, modern és más kortárs műtárgyat adott el. Persze eddig sem a műtárgyak értékesítésével voltak gondok, hiszen azok sokéves csúcson voltak tavaly is, inkább az elszaladó költségek miatt marad alacsonyan a profit.

Kérdés, hogy a Third Point hatalomátvétele elhozza-e a szükséges áttörő sikert a cég profitabilitásában. Mindenesetre Daniel Loeb híres arról, hogy aktivista befektetőként keresztül visz olyan intézkedéseket, amellyel jól járnak a részvényesek.

Aktivista befektető

Az aktivista befektető olyan személy, aki nagy mennyiségben vásárol a kiszemelt cég részvényéből, hogy aztán befolyásolni tudja stratégiáját. Ezek a cégek gyakran alulértékeltek, és az aktivista úgy próbálja növelni a részvényesi értéket, hogy saját embereit ülteti az igazgatóságba, és megpróbálja rákényszeríteni a menedzsmentet, hogy az ő elképzelése szerint alakítsák a stratégiát. Gyakran javasolja az osztalékfizetés vagy a részvény visszavásárlás emelését, költségek csökkentését, vagy az egyes üzletágak leválasztását. Ilyen ismertebb nevek Carl Icahn, Daniel Loeb, David Einhorn, vagy éppen Bill Ackman.

Ráadásul ezzel a megugrással, nem fest rosszul a cég grafikonja sem, hiszen áttörte a 200 napos mozgóátlagát, és ha efelett tud maradni, akkor bizony nagy nekilódulás előtt is állhat a részvény.

A Sotheby's árfolyama (NYSE) Forrás: Investor.hu