Vágólapra másolva!
A tegnapot is mindenkori zárócsúcson fejezték be az amerikai tőzsdeindexek, pedig nap elején még csökkenéssel kezdtek. Ázsiában is jó volt ma a hangulat.
Vágólapra másolva!

Jól teljesítettek tegnap az amerikai piacok, a nap elején látott mínuszokat egész nap dolgozták le a vezető bechmarkok, nap végére pedig 0,2-0,6 százalékos pluszokig sikerült eljutni. A Dow Jones és az S&P500 is új zárócsúcsra ért. Főleg az energiaipar és technológiai cégek szerepeltek jól, míg a távközlési cégek, és az alapvető fogyasztási javakat előállító társaságok részvényei gyengélkedtek.

Felemás makroadatok érkeztek tegnap, a feldolgozóipari PMI adat csak 54,7 pontos lett novemberben, miközben az elemzők 56,3 pontra számítottak, az októberi 55,9 pont után. A Leading indikátor ugyanakkor 0,9 százalékos bővülést tudott mutatni (várt: 0,6 százalékos plusz), és a meglévő lakásértékesítések száma is 5,26 milliós értékével a várt 5,15 millió felett alakult.

Némileg javult tegnap a hangulat nap végére az európai piacokon tegnap, a DAX 0,1 százalékot tudott végül emelkedni. A többi piacon a mínuszok 0,2-1,6 százalék közé mérséklődtek. A határidős indexek ma 0,1 százalékos pluszokat vetítenek előre a nyitásra. Ma nem érkeznek fontosabb makroadatok, így feltehetően nem lesznek nagy mozgások a hét utolsó napján.

Erősödni tudott a jen a japán pénzügyminiszter szavaira, aki szerint a gyengülés túlságosan gyors volt az utóbbi időben. A dollárral szemben 117,8 közelében állnak a jegyzések, holott tegnap napközben 119-nél is megfordult az USDJPY.

Ezzel együtt is jó a hangulat ma az ázsiai piacokon, a Nikkei 0,3 százalékot tudott emelkedni, míg a kínai indexek 0,6-1,4 százalékos pluszokra voltak képesek. Ebben a kínai jegybank által a bankrendszerbe pumpált állítólagos 50 milliárd jüannak is szerepe lehet, ami segíthet oldani a likviditási problémákat.

Céges hírek:

3,7 százalékos zuhanást láthattak a Gap (NYSE) részvényesei is, mivel a januárban végződő üzleti évre ők is visszavágták EPS-várakozásukat, 2,73-2,78 dollárra a korábbi 2,95-3 dollárról. Ez a karácsonyi szezon előtt negatívumnak számít, ami nem túl acélos harmadik negyedév után nem jön jól a vállalatnak.

24-ről 28 dollárcentre emeli az osztalékot a Nike (NYSE), ami évesítve 1,15 százalékos osztalékhozamnak felelne meg. Ezzel sorozatban a 13-ik egymást követő évben hajt végre osztalékemelést a vállalat, aminek árfolyama a zárás után 0,2 százalékos pluszt mutatott.

8 milliárd dollárért bocsátana ki vállalati kötvényeket az Alibaba (NYSE), ahol a hozamok 1,625 és 4,5 százalék között alakulnának a Wall Street Journal szerint. Összesen 55 milliárd dollárnyi ajánlatot kapott az Alibaba a hírek szerint, és 20 éves kötvényt is bocsáthat ki a vállalat. A 10 éves kötvények hozama 3,6 százalékos lehet, ami 1,3 százalékos prémium lenne a 10 éves amerikai állampapír hozamához képest.

Optimistább hangvételű elemzést fogalmazott meg a UBS az RWE (Xetra) és az E.ON (Xetra) részvényeire. Mindkét energiaipari cég részvénye mellé már semleges ajánlást fogalmazott meg az elemző, szemben a korábbi eladás helyett. 1,5-2 százalékos pluszokkal nyithatnak a részvények.

Jelentősen átszervezné befektetési banki tevékenységét a BNP Paribas (Párizs), aminek keretében a magasabb hozamú, bóvli kötvényekkel kereskedő részleget szinte teljesen megszüntetné az USA-ban, írja a Bloomberg ügyhöz közeli forrásokra hivatkozva.