Surányi: Hiba volt a devizahitelezés

Vágólapra másolva!
A probléma még nem oldódott meg.
Vágólapra másolva!

Számos vezető hibái miatt mérgesedett el igazán a devizahitel-probléma, mondta Surányi György a HBLF rendezvényén. A Magyar Nemzeti Bank volt elnöke szerint „az ősbűn 2001-ben történt meg, amikor engedélyezték, hogy magyar területen ne csak forintban, hanem külföldi valutában is folyhassanak tranzakciók, ez a monetáris politika lehetőségeit egészen beszűkítette”.

Fenntarthatatlan gazdaságpolitika

Surányi György a devizahitelezés egyes szereplőinek felelősségét firtatta, elsőként a kormányokét: „Magyarország a 2000-es években fenntarthatatlan gazdaságpolitikát folytatott, az államadósság fenntarthatatlan mértékeket öltött. 2001 és 2007 között egy klasszikus kiszorítási hatásnak lehettünk tanúi, az állam bevételei ugyanis szinte csak a magyar piacon jelenlévő adófizetőktől származtak. Emiatt tőke nagy mennyiségben csak külföldi, devizában volt elérhető.”

Túl szigorú feltételek

A volt jegybankelnök bírálta a jegybank politikáját is, szerinte a Magyar Nemzeti Bank éveken át túlságosan szigorú feltételeket, például túl magas kamatokat szabott meg, ezzel csak vonzóbbá tette a devizahiteleket (amelyekre nem vonatkozott például a magas alapkamat).
„A bankoknak egy fillért sem szabadott volna adni devizában nem tartós beruházásra. Legfeljebb lakásra, befektetésre, de szabad felhasználásra, vagy fogyasztási cikkekre nem” – ecsetelte a bankok felelősségét Surány. „Nem lett volna szabad svájci frank, vagy eurón kívül másmilyen valuta alapú hitelt adniuk, a pénzügyi felügyeleteknek pedig ezt meg kellett volna akadályoznia. Ráadásul a bankok a hitelezés közben fedezetlenné váltak, amit a felügyelet csont nélkül elfogadott.”

Nem teljes megoldás

Szerinte a devizahitel-probléma közel sem oldódott meg. „Még mindig 120 ezer embert, a legszegényebb devizahiteleseket fenyeget a kilakoltatás réme. Egyelőre a megoldás sem látszik: nem lehet több tízezer embert az utcára tenni, viszont a kilakoltatás megtiltása is súlyos következményekkel járna az ingatlanpiac és a többi hiteles számára. A megoldást arra fele kell majd keresni, hogy az eredetileg felvett hitel összegére, körülbelül a mostani felére csökkentsék a kamatot, illetve a futamidejüket növeljék, a bankok kárait pedig az Eszközkezelő tudná megtéríteni.”