A kormány összefogott a taxisokkal

Uber
Az Egyesült Államokon kívül 53 országban hadakozik a taxivállalatokkal
Vágólapra másolva!
Glattfelder Béla a gazdaságszabályozásért felelős államtitkár a taxitársaságok és az érdekvédelmi szervezetek képviselőivel egyeztetett az Uberről.
Vágólapra másolva!

A közösségi utazásmegosztó szolgáltatást egyre többen veszik igénybe hazánkban. Az államtitkár szerint olyan szabályozásra van szükség, amely egyenlő feltételeket biztosít a személyszállítási tevékenységet végzők számára, és biztosítja a hazai taxivállalkozások és az utasok védelmét.

A taxisoknak nekimentek az Ubernek

Az ülésen részt vevők egyetértettek abban, hogy nem engedhető meg, hogy az Uber azzal szerezzen versenyelőnyt más, tisztességesen működő taxis szolgáltatókkal szemben, hogy nem teljesíti maradéktalanul a személyszállítási tevékenységre előírt jogszabályi követelményeket.

Egyenlő feltételek kellenek Forrás: AFP/Britta Pedersen

A taxitársaságok képviselői kifogásolták, hogy – míg a taxisok esetében szigorú követelményeket határoznak meg a szolgáltatást nyújtó vállalkozásra, a jármű vezetőjére és a járműre is – az Uberhez tartozó szolgáltató ezzel szemben például nem ad számlát, nem rendelkezik engedéllyel, nincs taxiórája, nincs utasbiztosítása, és nem működtet diszpécserszolgálatot sem, így teljesen ellenőrizhetetlenné válik.
A résztvevők megállapodtak abban, hogy a megfelelő szabályozási környezet kialakítása érdekében további egyeztetéseket folytatnak.