Jövőre otthonról is kifizethetők lesznek a sárga csekkek

Vágólapra másolva!
QR-kód kerül a csekkekre.
Vágólapra másolva!

Otthonról is befizethetőek lesznek a postai csekkek januártól, a rájuk kerülő QR-kódok segítségével – mondta Kovács Zoltán, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgató-helyettese. A befizetéshez okostelefon és egy speciális alkalmazás kell majd.

Jövő évtől kötelező tartalmi elem lesz a teljes kitöltöttségű postai csekkeken a QR-kód – mondta vasárnap a Kossuth Rádió Napközben című műsorában Kovács Zoltán, a Magyar Posta ügyféltámogatási vezérigazgató-helyettese. A QR (Quick Response) -kódok a vonalkódokhoz hasonló információhalmazok, amelyeket a megfelelő alkalmazások segítségével a legtöbb okostelefon le tud olvasni és képes dekódolni, leggyakrabban internetes hivatkozásokat tömörítenek ilyen formában.

A postai számlákon elhelyezett kódokat a posta saját fejlesztésű, október végén megjelent alkalmazásával lehet majd leolvasni, majd (online fizetésre alkalmas) bankkártya segítségével átutalni a szükséges összeget. Kovács Zoltán elmondása szerint jelenleg egy biztosítócéggel tesztelik a rendszert, januártól elsejétől pedig elkezdik a kóddal ellátott csekkek kibocsátását. A vezérigazgató-helyettes szerint a megváltozott fogyasztói szokások miatt volt szükség az újfajta csekkek bevezetésére, hiszen eddig bizonyos számlákat kizárólag a postahivatalokban, sárga vagy fehér csekkel lehetett befizetni.