Vágólapra másolva!
Új hétéves csúcsra ugrott a kínai Shanghai Composite, miután olyan hírek láttak napvilágot, hogy a pénteki kínai kamatvágást akár újabb monetáris lazítás követheti. A hírre a többi ázsiai tőzsdén is jó hangulat alakult ki, ráadásul pénteken az USA-ban is folytatódott a csúcsdöntés. 
Vágólapra másolva!

ÁZSIA: Tovább lazíthat Kína

  • A pénteki kamatvágást újabbak is követhetik a kínai jegybanknál – írja a Reuters. Bennfentes források szerint a kínai vezetés további kamatvágásokkal és hitelezést ösztönző intézkedésekkel igyekezhet a csökkenő infláció ellen védekezni.
  • A kínai lazítás hírére jól teljesítenek ma az ázsiai tőzsdék, a Shanghai Composite és a hongkongi Hang Seng közel 2 százalékot ugrott. A Shanghai Composite ezzel pedig új hároméves csúcsot ütött.
Forrás: Investor.hu
Shanghai Composite napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

USA: Folytatódott a csúcsdöntés

  • Pénteken is folytatódott a csúcsdöntés az amerikai tőzsdéken. Az S&P 500 és a Dow Jones 0,5-0,6 százalékos emelkedés után új történelmi csúcson fejezte be a kereskedést, míg a Nasdaq 0,2 százalékos plusz után új 14 éves csúcsot és zárócsúcsot ütött. A jó hangulatot Mario Draghi beszéde, valamint a kínai kamatvágás fűtötte.
Forrás: Investor.hu

  • A nyersanyagpiacokon folytatódik az olaj kisebb korrekciója, a WTI és a Brent egyaránt 0,3 százalékos pluszban mozog ma reggel. A WTI ezzel 76,7 dollárnál, a Brent 80,6 dollárnál található. Az arany pedig tartja az 1200 dolláros szintet.
  • 14 év után távozik a Sotheby's (NYSE) vezérigazgatója, aki hosszú ideje folytatott küzdelmet Daniel Loeb, aktivista befektetővel, aki a cég egyik nagybefektetője. Loeb régóta szorgalmazta a menedzsment felfrissítését és a stratégiaváltást a vállalatnál. A vezér távozásának az aukciósház befektetői is örültek, a részvény közel 7 százalékot ugrott pénteken.
  • Az Európai Unió legújabb törvénytervezete kettéválasztaná a Google (Nasdaq) keresőszolgáltatását a többi kereskedelmi szolgáltatásától –írja a Bloomberg. Az EU törvényhozói a Google jelentős piaci erőfölényét kívánják csökkenteni a lépéssel.