Hat tipp a munkahelyi boldogsághoz

Álomélet-tippek a boldogsághoz: így légy vidám minden nap!, intim
Koncentráljunk a lényegre: ezer okunk van az elégedettségre
Vágólapra másolva!
Akár nyolcórás állásunk van, akár hajnaltól kora délutánig dolgozunk, akár szövevényes nagyvállalathoz, akár kis családi céghez járunk be reggelente, az életünk tetemes részét teszi ki a munka. Mutatunk néhány apró trükköt arra, hogyan tehetjük elviselhető helyett kiválóvá a közérzetünk. Akár már kedden is.
Vágólapra másolva!

Sok dolgom van helyett jó dolgom van

Egy kínai közmondás szerint minden probléma ajándékkal a kezében érkezik. Ami feladat, egyben lehetőség is. Sok dolgom van? Nem, nincs – senki sem kényszerít. Én vállaltam el ezt az állást. Azért dolgozom, mert megtehetem. Tanultam, van rutinom, és hajt a becsvágy. Ez sokminden, csak nem nem teher. Rengeteg embernek nincs állása. Ha nekem van, szerencsésnek mondhatom magam. Stressz helyett a hála. Számítanak rám. Építhetek nap mint nap. Jó nekem.

Őt többek közt az teszi boldoggá, hogy végre abban vállalkozik, amiért gyermekkora óta lelkesedik. A cukrászdája a második hónaptól nyereséges.

Koncentráljunk a lényegre: ezer okunk van az elégedettségre Forrás: Thinkstock

Ne dédelgessünk tüskéket

A főnököm rendszeresen este nyolc után küld emailt. Nyilván teszteli a lojalitásom. Ha nem válaszolok, támadási felületet adok. Ha visszaírok neki, azzal épp csak a homlokomra nem vésem óriási, piros betűkkel, hogy alárendelt, megfélemlített, szürke kis szolgalelket vett fel annak idején.

Tulajdonképpen egyik verziót sem lehet kizárni – de maradjunk a tényeknél: mindkét magyarázat feltételezés. Kizárólag fejben létezik, és ez a fej nem a főnökömé.

Ne forrjunk némán, ha zavar valami. A lelke nem is annyira mélyén minden vezető azt ismeri el, aki kiáll az érdekeiért, akinek van saját gondolata, és aki alapos indokkal akár neki is visszabeszél. De előbb nem árt megtudni, tényleg tesztel-e azokon a kései órákon. Vagy simán csak fél nyolc és fél kilenc között szereti intézni a levelezését.

Őket többek közt az teszi boldoggá, hogy bár viszonylag korán szinte mindent elölről kellett kezdeniük, nem adták fel. Ma leányvállalatuk van Coloradóban.

Éljünk a lehetőségekkel

A kiegészítő juttatások célja az életminőség javítása. A cafeteria végülis megbecsülést fejez ki. Akár fitness, akár éttermi keret, akár szálláshely-kedvezmény, akár nyelvtanfolyam, az a cél, hogy egészségesebbé, kiegyensúlyozottabbá, magabiztosabbá tegyen.

Őket többek közt az teszi boldoggá, hogy támogatják az alkalmazottaikat, ha azok szeretnék továbbképezni magukat. Sokszor még állják is ennek költségeit.

Köszönöm!

Ha egy kollégánk megkönnyítette a munkánkat, ha átadott egy fontos telefonszámot, ha kisegített kávéval, vagy egyszerűen csak kedves volt, ne fukarkodjunk a hálával, mondjuk el neki. A nyílt elismerés nagyon erős, nagyon támogató munkahelyi légkört teremt.

Őt többek közt az teszi boldoggá, hogy kismamák ezreinek segít abban, hogy újra – vagy valami teljesen újban – dolgozhassanak.

Fókuszáljunk a lényegre

Hogy a munkahelyünkön rengeteg a stresszhelyzet? Biztosan. De mielőtt elmerülnénk a haragban vagy az önsajnálatban, sokat segít, ha megfogalmazzuk magunkban a legfontosabbat: mi számít hosszú távon is, mibe éri meg belemenni, és mibe garantáltan nem. Ki nem állhatom a főnököm – de nagyon közel van az iroda a lakásomhoz. Nem keresek annyit, mint az annak idején jóval gyengébben muzsikáló évfolyamtársaim – viszont azzal foglalkozom, amit a legjobban szeretek, szárnyalok a munkában. Esetleg fordítva: száz hibáját tolerálom a rendszernek, mert tudom, hogy bőkezűen megfizetnek, és amíg a gyerekek ki nem repülnek, ez a legfontosabb. Ha tisztázzuk magunkban a valódi prioritásokat – azt, amit mi választottunk és nekünk fontos –, sokkal könnyebben észrevesszük azt, ami előrevisz. Különben a legkevésbé fontos apróságokba ragadnánk bele. Attól pedig sem a kedvünk nem lesz jobb, sem a feladatainkkal nem jutunk ötről a hatra.

Őket többek közt az teszi boldoggá, hogy már az egyetemen tisztán látták a közös célt – és összefogtak, meg sem álltak a világsikerig.