Vágólapra másolva!
Nagyot ugrott a Mol árfolyama a rendkívüli INA-osztalék javaslatáról szóló hírekre, de a Richter is nagy száguldást mutatott be záráskor. Eközben Európában mérséklődtek a pluszok, míg Amerikában a történelmi csúcsok közelében folyik a kereskedés, miután a remek GDP-adat okozta jókedvet egy vártnál gyengébb fogyasztói bizalmi index rontotta. 
Vágólapra másolva!
  • Nagy ugrást mutatott be ma a Mol, melyet az a hír segíthetett, hogy a cég rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi az INA-nál rendkívüli osztalék kifizetésének témájában. A Mol azt javasolja a közgyűlésnek, hogy szavazza meg kétmilliárd kuna osztalékként való kifizetését az eredménytartalék terhére. A horvát kormány képviselői délután reagáltak a Mol felhívására, és közölték, hogy az osztalékfizetés súlyosan rontaná az Ina befektetési potenciálját.
  • A hírek után az olajpapír 2,4 százalékos menetelés után 12 380 forinton fejezte be a kereskedést.
  • A többi blue-chipsem teljesített rosszul, az OTP 0,6 százalékot erősödött (3995 forinton zárt), míg a Richtert felrántották zárásra, és 2,5 százalékot ugrott (3861 forint), áttörve a 3800 forintos ellenállását. Velük szemben viszont a Magyar Telekom visszacsúszott, és 0,6 százalékot gyengült (338 forint).
  • Ezek után a BUX 1,4 százalékos pluszban fejezte be a napot, amivel felülteljesítette régiós társait.
Forrás: Investor.hu

  • A forint előbb minimálisan erősödni, később viszont már gyengülni kezdett az MNB kamatdöntése után, és 306,6-ig kúszott fel az euróval szembeni árfolyama.
  • A harmadik negyedévben 3,9 százalékkal nőtt az amerikai gazdaság évesített negyedéves alapon a felülvizsgált GDP-adat szerint. Ez jóval magasabb növekedési ütemnek felelt meg az első olvasatban szereplő 3,3 százalékos értéknél.
  • A remek GDP-adatra erősödni kezdett a dollár, és ismét az 1,24-es szintet közelíti az euróval szemben. A dollárerősödés nem kedvez az aranynak, mely 0,2 százalékkal gyengül, és 1192 dollárig csúszott vissza.
  • A statisztika viszont nem tudott lökést adni az amerikai részvényindexeknek, melyek tegnapi záróértékeik közelében, történelmi csúcsoknál mozognak. Európában is mérséklődtek a pluszok, és már csak 0,1-0,8 százalékkal emelkednek a részvényindexek. A német DAX is távolodik a 9900 pontos szintjétől, ami felett ma rövid ideig megfordult az index, négyhónapos csúcsot ütve.
Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu
  • Az amerikai piacok stagnálásának egyik oka az lehet, hogy eközben az amerikai fogyasztói bizalmi index 88,7 pontra esett vissza novemberben az októberi 94,1 pontról. A fogyasztói hangulat váratlan romlása meglepetésként érhette a piacot, mivel a szakértők 96 pontos értékre számítottak előzetesen.
  • Az S&P/Case-Shiller lakásárindex szerint szeptemberben 4,9 százalékkal drágultak a lakások a 20 legnagyobb amerikai nagyvárosban éves alapon (várt: 4,6%).
  • Az olaj erősödni tud ma, a WTI és a Brent 0,7százalék körüli pluszban mozog. Előbbi ezzel 76,3 dollárnál, utóbbi nem sokkal 80 dollár felett található. Eközben a befektetők továbbra is a csütörtöki OPEC-ülésre várhatnak, ahol a bennfentes források szerint Irakkal, Iránnal és Líbiával kivételt fognak tenni, ha a lehetséges kitermelés-csökkentésről határoznak majd a döntéshozók.
  • Az Apple ma is folytatja csúcsdöntését, és 0,6 százalékos emelkedés után a piaci kapitalizációja meghaladta a 700 milliárd dollárt. Ezt a mérföldkövet korábban még soha egyetlen vállalat nem volt képes elérni.