Népszavazás is lehet a vasárnapi szünnapról

élelmiszer áremelés, import élelmiszerek drágulása, illusztráció
Árak és bevásárlók egy budapesti élelmiszerüzletben, 2013. május 31-én.
Vágólapra másolva!
A vállalkozók szerint a vásárlók érdeke a nyitva tartás.
Vágólapra másolva!

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöksége ellenszavazat nélkül úgy döntött, hogy az üzletek nyitva tartását korlátozó – már az Országgyűlés elé terjesztett – törvényjavaslat elfogadása esetén népszavazást kedvezményez az üzletek vasárnapi nyitva tartása érdekében, közölte a VOSZ.

A vásárlók érdekeivel ellentétes és gazdaságilag irracionális szigorítást tartalmazó jogszabálytervezetet a VOSZ elutasítja. A szövetség pártpolitikai játszmákban továbbra sem vehet részt, ezért a népszavazási kezdeményezéshez és az aláírásgyűjtéshez nem kér, és nem fogad el segítséget politikai pártoktól, írja a szervezet. A vasárnapi zárva tartást előíró törvényjavaslat visszavonása esetén a munkavállalók többlet pihenőnapra vonatkozó igényeit és jövedelmi pozícióinak javítását támogatják, írja a VOSZ.

Magasabb pótlékot akarnak

Ehhez a Munka Törvénykönyve olyan irányú módosítását javasolják, amely

  • a munkavállalók részére vasárnapi munkavégzés esetén a mostaninál magasabb pótlékot garantál,
  • a munkaadót kötelezi, hogy a jelenlegi 1 helyett 2 vasárnapi pihenőnapot biztosítson havonta a dolgozó számára,
  • a törvényben meghatározott kvóta feletti vasárnapi munkavégzés a jövőben kizárólag a munkáltató és a munkavállaló közös megegyezésén alapuljon.

A VOSZ szerint indítványuk nagyobb biztonságot, több munkahelyet és magasabb munkabért kínál a kereskedelemben dolgozó munkavállalóknak.

A VOSZ a boltok vasárnapi nyitva tartásáért küzd Fotó: Magócsi Márton - Origo

Ha a javaslataikat elutasítják és a vasárnapi zárva tartást elrendelő törvényjavaslatot a képviselők elfogadják, akkor a VOSZ – az együttműködést vállaló civil- és érdekképviseleti szervezetekkel együtt – haladéktalanul megkezdi a felkészülést a népszavazásra.

A vásárlók már szavaztak

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége szerint az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló törvénytervezet diszkriminatív, piactorzító és igazságtalan. Szerintük a vásárlók már döntöttek, és a vasárnapi nyitva tartásra voksoltak.

A magyar élelmiszerkereskedelem három legnagyobb forgalmú, összesen 77 ezer dolgozót foglalkoztató hazai tulajdonú üzletlánca – a CBA, a Coop és a Reál – a leghatározottabban támogatja a vasárnapi nyitva tartás korlátozására irányuló kezdeményezést. Az Origo a vasárnapi zárva tartásról korábban boltosokat is megkérdezett.

Szavazzon!

Támogatja, hogy a boltok vasárnap zárva legyenek?