Brutális erőben a német autóipar

Vágólapra másolva!
Nagyszerűen fest a Volkswagen és a Daimler technikai képe. Az utóbbi hetekben mindkét részvény árfolyama legyűrt néhány igen fontos ellenállást, köztük a 200 napos mozgóátlagot is. Ez igencsak pozitív jel, ráadásul most azért is érdemes lehet a részvényekre figyelni, mert meglehetősen kedvező hozam-kockázati aránnyal kecsegtetnek.
Vágólapra másolva!

VOLKSWAGEN: Nagyon erősnek tűnik

2008 vége óta egy emelkedő trendcsatornában halad a Volkswagen. Legutóbb október elején pattant meg a 200 hetes mozgóátlaggal erősített csatornaaljról az árfolyam, és mostanra egészen az 50 hetes mozgóátlagig erősödött. Ez az utóbbi években meghatározó szerepet játszott az árfolyam életében, így mindenképpen kulcsszintnek számít.

Az 50-es mozgóátlagot legyűrve akár a hosszabb távú emelkedés sem elképzelhetetlen a papírtól, melynek során a 230 eurós csatornatetőt is megcélozhatná. Ez egy igen komoly emelkedés lenne, így hosszabb távon valósulhat meg, előtte azonban még a 205 eurós történelmi csúcsnak számító szintet is át kellene törnie.

További erősödés mellett szólhat az MACD indikátor vételi jelzése, amely megadhatná a löketet az előtte álló akadály leküzdéséhez. Az RSI indikátor emelkedő trendje is optimizmusra adhat okot.

Volkswagen heti árfolyam (Xetra) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Az utóbbi hetekben igen komoly erőt mutatott a német autógyártó részvénye, hiszen áttörte a csökkenő trendvonal és az 50 napos mozgóátlag kettősét, a 175-178 eurós ellenállászónát, és tegnap már a 200 napos mozgóátlag felett zárt.

Az elmúlt időszak nagyszerű teljesítménye alapján nem kizárt, hogy eléri 205 eurós történelmi csúcsát. Ehhez elsőként a 198 eurós ellenállást is maga mögött kellene hagynia, ám a későbbiekben akár a 205 eurós szint fölé is eljuthatna.

Azonban a napi grafikonon nemrég belépett az RSI indikátor a túlvett zónába. Ez némi óvatosságra inthet, ám ez közel sem jelent egyet az azonnali visszaeséssel. Amennyiben hamarosan mégis bekövetkezne a csökkenés, úgy a nemrég áttört 200 napos mozgóátlag, illetve a 175-178 eurós támaszzóna foghatná meg.

Ezek letörése igencsak elrontaná a technikai képet, így érdemes lehet valamivel a 175 eurós támasz alá helyezni stop-loss szintünket. Mivel ettől még nem jár messze az árfolyam, így meglehetősen kedvező hozam-kockázat arányt érhetünk el, amennyiben 173 euró környékére helyezzük a veszteségvágó szintet.

Volkswagen napi árfolyam (Xetra) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

DAIMLER: Fontos akadályokat gyűrt le

A Volkswagenhez hasonlóan mozgott az utóbbi időszakban a Daimler árfolyama. Az 50 napos mozgóátlag legyűrése után még lepattant a 64 eurós ellenállásról, azonban az 50-es mozgóátlag visszatesztelése után már a 200 napos mozgóátlagot is áttörte.

Jelenleg a 70-71 eurós ellenállászónát vehetné célba, amely lokális csúcsának felel meg. Az indikátorok emelkedő trendje is emellett szólhat, azonban az RSI indikátor már túlvett szinteken tartózkodik, így ezt mindenképpen érdemes szemmel tartani.

Visszaeséskor a 200-as mozgóátlagra számíthatna az árfolyam, majd az igen markánsnak számító 64 eurós szintre. Amennyibe ezek nem tudnák megtartani, az 50 napos mozgóátlag még mindig nyújthatna menedéket.

Daimler napi árfolyam (Xetra) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A Daimler heti grafikonja is kitűnően fest, hiszen a korrekciót megfogta a 61,8 százalékos Fibonacci-szint. Sőt, erről elrugaszkodva az utóbbi napokban áttörte az 50 hetes mozgóátlagot is, ami további optimizmusra adhat okot.

A jó széria folytatódásakor elsőként a 71 eurós szintet vehetné célba. További emelkedés mellett szólhat az MACD vételi szignálja is. A 71 eurós szintet legyűrve a hét éves cúcsának számító 78 eurós szint elérésére törekedhetne. A későbbiekben még akár a 86 eurónál lévő 138,2 százalékos Fibonacci-szintet is megcélozhatná.

Daimler heti árfolyam (Xetra) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Mik azok a mozgóátlagok?
A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.
Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.
A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.
Mi az az MACD?
Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.
Mi az RSI?
Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.
Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.
Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.