2500 milliárd jut a mezőgazdasági támogatásokra

Gyomirtó, gyomirtóval permetez egy traktor egy brazil szántóföldön
Vágólapra másolva!
Mintegy 2500 milliárd forint jut 2020-ig a mezőgazdaságban közvetlen kifizetésekre uniós forrásból - közölte az agrárgazdaságért felelős államtitkár. 
Vágólapra másolva!

Czerván György elmondta, hogy a közvetlen támogatások új rendszerét alkalmazzák majd, amely a jelenleginél összetettebb lesz, tartalmazni fog kötelező és önkéntes elemeket is.

Zöldítés

Ennek alapján az alaptámogatás (a SAPS, az egyszerűsített területalapú támogatás), valamint a "zöldítés" várható együttes összege 226 euró - mintegy 68 ezer forint - lesz hektáronként. (Ez gyakorlatilag megegyezik a mostani egyszerűsített területalapú támogatás összegével.) A fiatal gazdálkodók kiegészítő támogatása pedig előreláthatólag 67,5 eurót - 20 250 forintot tesz ki hektáronként - tájékoztatott az államtitkár.

Forrás: AFP/Yasuyushi Chiba

Egyszerűsített támogatás is lesz

A gazdák választhatnak egy másik támogatási formát is, ez a kisgazdaságok számára kialakított egyszerűsített támogatási rendszer - jelezte Czerván György, hozzátéve: ennek alkalmazása az uniós tagállam számára kötelező, míg a gazdálkodók számára választható. Erre a jogcímre a közvetlen támogatási keretösszeg maximum 10 százaléka fordítható. Ez a támogatás minden közvetlen kifizetést helyettesít, egyösszegű támogatás, amelynek éves mértéke minimum 500 euró (mintegy 150 ezer forint), maximuma pedig 1250 euró (mintegy 375 ezer forint).

Teljesítményhez kötött is lesz

Az államtitkár jelezte: a közvetlen támogatás mellett vannak termeléshez kötött támogatások is - például az állattartáshoz és a növénytermeléshez adott pénzügyi segítség. Ez utóbbi támogatás évente ágazattól és teljesítménytől függően összesen évi 301,9 millió euró (60,57 milliárd forint).