Őrületes Fekete Péntek jöhet

Vágólapra másolva!
140 millió vásárlóval számolnak a boltok és az online áruházak a hétvégén. Most lesz ugyanis az amerikai Hálaadás utáni tradicionális Fekete Péntek (Black Friday), amikor a boltok hatalmas árengedményekkel várják vásárlóikat. A várakozások szerint ezzel jelentősen megugrik majd a kiskereskedelmi eladások volumene is, ahol több mint 3 éve nem látott növekedést várnak. 
Vágólapra másolva!

Szórhatják a pénzt az amerikaiak

A szokásosnál is nagyobb fogyasztás várható az Egyesült Államokban a karácsonyi bevásárlási szezon nem hivatalos kezdetét jelentő Fekete Pénteken. Mindennek hátterében az állhat, hogy az USA-ban tapasztalt csökkenő munkanélküliség, a növekvő bérek és az egyre alacsonyabb üzemanyagárak következtében az embereknek idén sokkal pénzük maradhatott bevásárlásra.

Ezt jól szemlélteti, hogy a fogyasztói bizalom a válság előtti időket idézi, és bár a vásárlók számát a tavalyival egyező mértékűre várják, szakértők úgy vélik, hogy ezek a tömeg idén sokkal többet fognak költeni. A National Retail Federation 4,1 százalékos növekedést vár a novemberi és decemberi kiskereskedelmi eladásokban, ami 2011 óta a legnagyobb lehet (akkor 4,8 százalékot regisztráltak).

Forrás: Investor.hu

Az amúgy is jó jel, hogy a fogyasztás, ami a gazdaság 70 százalékát teszi ki, 2,2 százalékkal növekedett az elmúlt negyedévben éves alapon, túlszárnyalva az 1,8 százalékos elemzői várakozásokat.

Jól jön a csökkenő benzinár is

De a fogyasztás szintjének növekedését valószínűsíti az üzemanyagárak alacsony szintje is. A hét folyamán ugyanis átlagosan 2,81 dollárba került egy gallon benzin, ami 4 éves mélypontot, illetve a lélektani 3 dolláros gallononkénti szint áttörését is jelenti. A Nomura számításai alapján csak ez az egy tényező 28 milliárd dolláros többletvásárlást implikálhat a hétvégén.

Forrás: www.eiu.edu

Végül még egy jó jel a hétvégére: a Deloitte által megkérdezett amerikaiak majdnem fele nem kezdte még meg a karácsonyi bevásárlást. A válaszadók mindezen túl átlagosan 295 dolláros kiadással számolnak idén, ami 9 dollárral magasabb, mint a tavalyi érték.

Az időjárás még közbe szólhat

Az eladóknak egyedül a keleti parti időjárás, illetve az online kereskedés előretörése miatt kell aggódniuk. Az USA észak-keleti részén tomboló havazások ugyanis komolyan megkeseríthetik a kereskedők életét. Ebben az időszakban egy kieső nap után már nem lehet visszahozni a veszteséget. Ha ez bekövetkezik, akkor őrületes árengedményeket kell eszközölniük, nehogy a nyakukon maradjanak az áruk. Ez viszont nyilvánvalóan az eredményhányadukat érintené nagyon kellemetlenül.

A hagyományos kiskereskedelmi értékesítésre emellett nagyon komoly fenyegetést jelent az online kereskedelem előretörése. Az Amazon.com-hoz hasonló online áruházakat ugyanis időjárástól függetlenül kényelmesen elérhetik a vásárlók, és ezek az egyre csalogatóbb árengedményeikkel is több és több vevőt vonzanak el a hagyományos boltoktól. Ez egyértelműen a bevásárló központok forgalomcsökkenéséhez vezethet, azonban van olyan optimista vélekedés is, mely szerint az olcsóbb üzemanyag és a több elköltésre szánt pénz majd autóba ülteti az embereket, akik végül mégiscsak a boltokban kötnek majd ki.