Demján: Magyarország az EU nélkül összeomlana

Vágólapra másolva!
Magyarország válságban van, ha nem lenne az EU, valószínűleg le is gyilkolnák egymást – mondta Demján Sándor. A vállalkozó szerint már 2003-ban előre lehetett látni, hogy elmaradunk a régiótól.
Vágólapra másolva!

„Az ország síitákból és szunnitákból áll. Hungaro-síitákból és hungaro-szunnitákból. Az egyik oldal állít valamit, a másik pedig homlokegyenest az ellenkezőjét mondja. Ha nem lennénk az Európai Unióban, valószínűleg le is gyilkolnák egymást” – mondta Demján Sándor a Népszabadságnak. A vállalkozó a lap leggazdagabb magyarokat bemutató Top 150 kiadványának adott interjút, és arról beszélt, egész Európa válságban van, de Magyarország különösen.

2003 óta csak lefelé megyünk

„A világ 70 százaléka köszöni szépen, nagyon jól van, többet eszik, jobb körülmények között él, egyre alacsonyabb gyerekhalandósági mutatókat produkál. Csak mi maradunk le itt Európában, és ezt vetítjük ki. A világ nem csupán a nyugati demokráciákról szól. Mi vagyunk krízisben!” – mondta Demján Sándor. Szerint „az Európai Unió a világ GDP-jének negyedét állítja elő, a szociális juttatásoknak viszont több mint a felét adja”, ez pedig hosszú távon oda vezethet, hogy lemaradunk a globális versenyben.

Magyarországról még lesúlytóbb képet festett, szerinte az EU nélkül Magyarország összeomlana. Magyarország lesüllyedése már 2003-ban elkezdődött, és a legszegényebbé válhat a régióban – ez szerinte azóta meg is történt.

Több szakmunkást, igazságosabb segélyezést

Demján Sándor szerint Magyarország gazdasági problémáinak alapvetően négy oka van: a rossz foglalkoztatási szerkezet, a munka tiszteletének hiánya, a morális válság és az oktatás színvonala, amely a nyolcvanas évek óta jelentősen visszaesett. Ezért egy olyan szabályozás bevezetését javasolja, amely rendbe teszi a foglalkoztatás szerkezetét, valóban rászorultsági alapon osztja a szociális juttatásokat, miközben a fölösleges segélyeket megszünteti. Elsőként a szakmunkások arányának növelését, és a korszerűbb szakmunkásképzés bevezetését javasolja.