Egyszerű szabályok a jobb hozamokért

Vágólapra másolva!
Nagyon egyszerű elveszni a részletekben, mikor befektetéseink kezeléséről van szó. Pedig nem is olyan nehéz belátni, hogy az igazán sokat érő dolgok nagyon is egyszerűek. Talán pont ezért feledkezünk meg róluk olyan gyakran. Az awealthofcommonsense.com szerencsére összeszedte azokat a legfontosabb teendőket, amiket jobb, ha fejben tartunk, ha befektetéseinkről van szó.
Vágólapra másolva!

Vegyük át azokat az egyszerű szabályokat, amik fölött sokan egyszerűen átsiklunk, pedig mérlegelésük elengedhetetlen a sikeres befektetéshez. Ezek azok az alapvető kérdések, amiket mindenképpen mérlegelnünk kell, hogy a portfóliónkról teljes képet kapjunk, írja az awealthofcommonsense.com.

Portfóliószemlélet

Bár mindenkinek ajánlott, hogy a portfólióját a lehető legtöbb eszközből állítsa össze, nagyon fontos, hogy a teljes portfóliót tekintve tisztában legyünk minden eszköz jellemzőivel. Vegyük tehát górcső alá az összes eszközt, ebben a tekintetben is, hiszen ez alapján számos értékes következtetést vonhatunk le.

Megtudhatjuk például, hogy mennyire likvid a portfólió, láthatjuk az egyes elemek teljesítményét, illetve a portfóliónk diverzifikációjáról és a teljes eszközallokációnkról képbe kerülünk.

Nem nehéz megérteni, miért is olyan fontos mindez, ha belegondolunk, hogy milyen nehéz úgy megalapozott döntést hozni, hogy nem gondoljuk át lépéseink hatását portfóliónk egészére tekintve.

Az eszközallokáció fontossága

Az eszközallokáció a portfóliónk legfontosabb tényezője. Ez határozza meg, hogy milyen eszközökbe és ezeken belül milyen arányban osszuk szét a befektetésre szánt pénzünket. Az eszközallokáció tehát több mint a diverzifikáció. Természetesen az is nagyon fontos, de az csak annyit jelent, hogy befektetni szánt pénzünket mindig a lehető legtöbb eszközbe tegyük annak érdekében, hogy csökkentsük az egyes eszközök által magukban hordozott kockázatot a teljes portfólióra tekintve.

Az eszközallokáció ezzel szemben azt is magába foglalja, hogy mindezt milyen arányban tesszük, illetve azt is, hogy mikor érdemes változtatni a kialakított arányokon.

Az eszközallokáció megfelelő kialakítása portfóliónkat minden lényeges szempontból befolyásolja. Hiszen mind a kockázat, a teljesítmény, a várható hozamok és veszteségek, illetve a volatilitás is függ a megfelelően megválasztott és megfelelő arányban tartott eszközöktől.

Nagyon jó alkalmat nyújt ennek mélyebb megismerésére a december 3-án megrendezésre kerülő ingyenes előadásunk, amelyen a KBC Securities vezető elemzője és a K&H Alapkezelő portfóliómenedzsere beszél arról, mibe is érdemes befektetni.

Ne feledkezzünk meg a teljesítményről!

Bár magától értetődőnek tűnhet, hogy időről időre számoljuk ki a teljes portfóliónk teljesítményét, sok befektető ezt mégsem teszi meg. Ez többek között pedig azért is fontos, mert egy tanulmány szerint a befektetők mintegy 5 százalékkal túlértékelik a portfóliójuk hozamát.

Ennek kiszámítása tehát több szempontból is fontos. Egyrészt a saját teljesítményünkről is valós képet kapunk, de azt is láthatjuk, hogy a portfóliónk hozama az általunk elképzelt szinten mozog-e.

Forrás: 123rf.com

A teljesítményt érdemes két féle szemszögből is vizsgálni. Először is természetesen aszerint, hogy mekkora profitot tudtunk elérni a befektetésre szánt pénzből. Érdemes azonban a portfóliónk teljesítményét egy megfelelő referencia indexhez (benchmark) is hozzámérnünk. Ezzel azt tudjuk megállapítani, hogy hosszabb időtávra tekintve sikerült-e meghaladnunk ennek az általában minimális kockázattal járó befektetésnek a hozamát.

Ha ugyanis azt kapjuk, hogy még azt sem sikerült túlteljesítenünk, akkor az azt jelenti, hogy jobban jártunk volna, ha nem fektetünk be külön, hiszen a ráfordított energiát is megspóroltuk volna, és még jobb hozamot is értünk volna el. Ha például egy év alatt a befektetésünk kisebb profitot termelt, mint amennyit egy bankbetéten nyertünk volna, egyértelmű, hogy az a befektetés nem érte meg. Ezt azonban nem kell gyakran, elég, ha évente egyszer ellenőrizzük.

Az időhorizont kérdése

Minden eszköz megvásárlása előtt nagyon fontos meghatároznunk, hogy adott eszközt milyen időtávra tervezzük tartani. Ki lehet ugyanis mondani, hogy ez a lépés nélkül lehetetlen racionális döntést hoznunk.

Ezek az időtávok természetesen módosulhatnak, hiszen például a gazdaságot alapvetően érintő események történnek. Előfordulhat ugyanis, hogy ezek hatásár már nem állnak fenn azok a tényezők, ami miatt adott eszközöket megvettük. Ehhez nagy segítséget nyújthat, ha befektetéseinkkor már előre lefektetünk néhány ha/akkor szabályt, amelyek egyértelműen jelzik, mikor érdemes változtatni.

Koncentráljunk a megváltoztathatóra!

A befektetők nagy része folyamatos aggodalommal figyeli, vajon milyen irányba mozdul a piac legközelebb, pedig ez egy olyan jelenség, amit sem megjósolni nem tudunk előre, de befolyásolni sem tudjuk.

Fókuszáljunk inkább az olyan dolgokra, és ezeken keresztül próbáljuk meg kezelni az olyan tényezők negatív hatásait, amelyekre nekünk semmilyen hatásunk nincs. Erre megint csak jó példát jelent az eszközallokáció és a diverzifikációhoz, hiszen ennek a megfelelő kivitelezésével a lehető legjobban felkészülünk az olyan eseményekre, amelyek bekövetkezését nem tudjuk elkerülni.

Nem kell sietni!

A befektetés felfogható úgy, mint a jelenlegi fogyasztásunk késleltetése és ezzel a jövőbeli fogyasztássá való átváltoztatása. A rendelkezésre álló pénzünket tehát a jelenben nem az adott fogyasztási cikkre költjük, hanem inkább befektetjük. Ezt úgy is vehetjük, hogy a hozamkért cserébe hajlandóak vagyunk elcserélni a jelenlegi fogyasztásunkat jövőbeli fogyasztásra.

Nagyon jól példázza ezt Warren Buffett, a világ egyik leggazdagabb emberének és egyik legsikeresebb befektetőjének híres mondása, amely Guy Spier Education of a Value Investor című könyvéből származik:

„Charlie Munger és én mindig is tudtuk, hogy nagyon gazdagok leszünk, de soha nem siettünk.” Kicsivel később hozzátette. „Ha egy picit is jobb vagy az átlagos befektetőknél, és kevesebbet költesz, mint amennyit megkeresel, semmi sem ment meg attól, hogy életed végére nagyon gazdaggá válj, de csakis akkor, ha türelmes vagy.”

Vegyük tehát figyelembe ezeket az egyszerű szabályokat, és ha nem is várhatjuk, hogy néhány héten belül hirtelen milliárdosokká váljunk, hosszabb idő távlatában egészen biztosan meg lesz az eredménye.