Az amerikai karácsonyi vásárlási szezon kezdetét jelentő, nagy leárazásokkal járó úgynevezett „fekete péntek” az első visszajelzések alapján kicsit csendesebb és nyugodtabb volt, mint az elmúlt években. A vásárlók kihasználták, hogy sok helyen már csütörtökön is akciók voltak, így megoszlott a tömeg.

Michael Zucchero, a Moody's elemzője szerint sok vásárló volt pénteken a boltokban, de nem volt akkor tülekedés, mint korábban. Az elemző szerint a csütörtök esti nyitva tartások elcsábították azokat, akik egyébként péntek hajnalban kezdtek volna neki a vásárlásnak. Ezt megerősíti, hogy a Wal-Mart és a Target áruházláncok szerint is élénk forgalom volt náluk csütörtökön.

Simeon Gutman, a Morgan Stanley elemzője szerint ugyanakkor a korábbi csütörtöki nyitások, és a vásárlási szezon decemberi elhúzódásával nem biztos, hogy összességében komolyan nőtt a fekete pénteki forgalom tavalyhoz képest.

Vásárlók a Virginia állambeli Fairfaxban. Idén nyugisabb volt a helyzetForrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Sokan inkább az interneten vásárolnak

A boltokban vásárlók számát az is csökkentette, hogy egyre többen az interneten szerzik be az akciós termékeket. A Best Buy honlapja pénteken több óráig nem volt elérhető, mert összeomlott a nagy forgalom miatt, és a J. C. Penney oldala is belassult. 

A korai órák forgalmára alapozva az IBM úgy becsüli, éves szinten 8 százalékkal nőttek a pénteki online vásárlások. A megrendelések érezhetően nagy hányada mobileszközökről – okostelefonokról és táblagépekről – érkezett. 

Az amerikai Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetség becslései szerint a novemberi és decemberi együttes ünnepi forgalom értéke 4,1 százalékpontos növekedést mutat majd, el fogja érni a 616,9 milliárd dollárt. 

Az amerikai kereskedők rendszerint a fekete péntektől karácsonyig terjedő időszakban termelik ki bevételük egyötödét, ezért jelentős árengedményekkel próbálják magukhoz csalogatni a vásárlókat. A nap neve arra utal, hogy az üzletek mérlege ilyenkor fordul át a veszteséges „vörösből” a nyereséges „fekete” tartományba.

De azért volt tömegForrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo