Nem áll jól Japán szénája

Tosi, a 18 éves tanuló gésa, mielőtt meghajol hagyományos táncának elején egy kiotói templomban. A gésák tradicionális japán szórakoztató művészek, akik a 17. század kurtizánjaiból alakultak ki és különböző japán művészetek előadásában jártasak, mint péld
Tosi, a 18 éves tanuló gésa, mielőtt meghajol hagyományos táncának elején egy kiotói templomban. A gésák tradicionális japán szórakoztató művészek, akik a 17. század kurtizánjaiból alakultak ki és különböző japán művészetek előadásában jártasak, mint például a klasszikus zene, tánc, költészet és irodalom. Szigorú előírások szabályozzák sminkjüket, hajviseletüket és öltözetüket.
Vágólapra másolva!
Egyre bizonytalanabb a japán kormány nagyszabású költségvetési, gazdasági és pénzügyi reformtervének végrehajthatósága, és így az adósságcsökkentési tervek teljesíthetősége is – véli a Moody’s. A hitelminősítő ezért leminősítette Japánt.
Vágólapra másolva!

Az eddigi "Aa3"-ról "A1"-re módosította a japán szuverén adósosztályzatot a hitelminősítő. Ez más hitelminősítők besorolási módszertanában "AA mínusz"-ról "A plusz"-ra történő osztályzatrontásnak felel meg.

Egyre közelebb a "Baa" kategóriához

A Moody's új japán besorolása már öt fokozattal elmarad a lehetséges legjobb "Aaa" szinttől, és az elsőrendű "A/Aa/Aaa" kategória utolsó sávját jelenti. A Moody's rontott besorolásával Japán három fokozatnyira került a már csak gyenge befektetői sávnak tekintett "Baa" kategóriától.

Leminősítette a Moody's Japánt Forrás: MTI/EPA/Everett Kennedy Brown

A leminősítés hátterében fő indokok között szerepel, hogy a japán kormány ismét elhalasztotta a forgalmi adók emelését. A Moody's megítélése szerint a halasztás kockázatokat jelent az államháztartási konszolidációra, hosszabb távon pedig a japán adósságdinamika fenntarthatóságára is.

Sok a nyugdíjas

A hitelminősítő szerint Japán államháztartási hiánya és adósságállománya továbbra is nagyon magas, és egyre nehezebbé válik a költségvetés rendbetétele, tekintettel az öregedő japán társadalomra, és az egyre növekvő kormányzati kiadásokra.