UPC-Vodafone frigyről pletykálnak

Vodafone, brit
Vágólapra másolva!
Hatalmas hullámokat korbácsolt a brit távközlési szektorban a BT Group múlt heti bejelentése, miszerint a vezetékes piac egyeduralkodója ismét visszatérne a mobil szegmensbe az első, vagy második számú szolgáltató megvételével. Azóta már több felvásárlás is felmerült befektetői körökben, a legújabb pletyka például a Vodafone-t és a UPC anyacégét boronálta össze.
Vágólapra másolva!

Éppen néhány hete hívtuk fel a figyelmet a Vodafone-ra, amelyről már egy ideje azt rebesgették, hogy a UPC anyavállalatával, a Liberty Globallal fűzheti szorosabbra a kapcsolatát. A hétvégén ismét előkerült a pletyka, ugyanis egyes értesülések szerint a brit mobilszolgáltató a Liberty megvételét mérlegeli.

Csak óvatosan!

A források szerint azonban egyelőre még nem terelődött hivatalos útra a folyamat, ráadásul korántsem biztos, hogy valaha nyélbe ütik az üzletet. Ennek oka, hogy egyrészt egy igen nagy volumenű tranzakcióról van szó, másrészt komoly versenyhatósági vizsgálatok elé nézhetne a két cég egy felvásárlás során.

Ráadásul jelenleg a Liberty elsődleges célja, hogy virtuális mobilszolgáltatóként terjeszkedjen Európában. Ezt erősíti, hogy több piacon, köztük Magyarországon is az elmúlt hetekben vezette be szolgáltatását a UPC. Ráadásul a Vodafone-nál sem nem eldöntött a legutóbbi kommunikáció szerint, hogy felvásárlások révén, vagy organikus növekedéssel terjeszkednének a kábeltelevíziós szegmensben.

Mégsem lepődnénk meg!

A Vodafone lépése egyébként azért sem számítana nagy meglepetésnek, mert az elmúlt bő egy évben több akvizíciót is végrehajtott a kábelszolgáltatói piacon. Előbb a német Kabel Deutschland, majd a spanyol Ono megvétele következett. Ugyanakkor kétségkívül a Liberty Global lenne a legnagyobb volumenű tranzakció ezek közül. Egyrészt az amerikai kábelszolgáltató jelenleg 25,7 millió előfizetővel bír Európában, ami két és félszer meghaladja a Vodafone 10,5 milliós televíziós ügyfélállományát. Másrészt a 39,4 milliárd dolláros piaci kapitalizációjú Liberty megvétele a Vodafone valaha volt egyik legnagyobb tranzakciójának számítana. Ezzel, ha révbe érne a Vodafone, akkor Európa legnagyobb telefon-, internet- és kábelszolgáltatója jönne létre, a két cég összesített piaci értéke mintegy 130 milliárd dollár lenne.

Forrás: Investor.hu

Nem lenne olcsó vétel, íme a főbb számok:

  • Nagyjából 10 körüli EV/EBITDA mutatón mehetne végbe a tranzakció, amennyiben a Vodafone két legutóbbi felvásárlásából indulunk ki. A Kabel Deutschlandot 9,7-szeres, míg az Onot 10,5-szörös értékeltség mellette vásárolta meg a brit telekomóriás.
  • Ez azonban mintegy 40 százalékos prémiumot jelentene, a Liberty pénteki 39,4 milliárd dolláros piaci kapitalizációjához képest 55,4 milliárd dolláros érték adódna.
  • A források szerint a Vodafone egy részvénycsere útján bonylítaná le a tranzakciót, azaz inkább egy egyesülésről lenne szó, mint felvásárlásról.

Nem örültek a Vodafone-nál

Nem fogadták kitörő örömmel a pletyka felerősödését a Vodafone befektetői, a telekomrészvény árfolyama ugyanis mintegy 5 százalékot zuhant pénteki záróárához képest.

Vodafone napi grafikon (London) Forrás: AmiBroker, Investor.hu