Az Országgyűlés véglegesítette a költségvetési bizottság korábbi javaslatait, amelyeknek eredményeként az idei büdzsé kiadásai és így hiánya is körülbelül 15 milliárd forinttal növekedhet. A kormány várakozása szerint a 2,9 százalékos hiánycél a változtatásokkal nem kerül veszélybe.

Paks, MÁV, Főgáz, Posta

Az Országgyűlés a költségvetési bizottság javaslatára 10 milliárd forintot különített el az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. megvásárlására. A Főgáz Zrt. részesedésének megvásárlásával kapcsolatos kiadásokat 2,1 milliárd forinttal 79,1 milliárd forintra növelték. Az MNV Zrt. tulajdonosi joggyakorlásával kapcsolatos kifizetéseket pedig 2,5 milliárd forinttal 27,8 milliárd forintra emelték. A gazdaság zöldítési rendszerre szánt 4,6 milliárd forintból 2,3 milliárd forintot elvontak. A parlament döntésével a magyar állam ellenérték nélkül átvállalhatja a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) által 2011. szeptember 7-én kibocsátott 35 milliárd forint tőkeösszegű, a pályavasúti tevékenység működtetéséhez szükséges kötvénytartozást és annak járulékait. A parlament a fentieken túl 9 milliárd forintot biztosítana az egyetemes postai szolgáltató méltánytalan többletterhének megtérítésére.

Az országvédelmi alapból

A költségvetési bizottság a változtatások indoklásában hangsúlyozza, az egyes kiadási többletekhez szükséges forrást az országvédelmi alap előirányzatának 47,7 milliárd forintos csökkentésével teremtik meg, Szerintük az alap így fennmaradó 52 milliárd forintos összege is képes biztosítani a 2,9 százalékos uniós módszertan szerinti hiánycél teljesülését. A módosításokhoz előzetesen a Költségvetési Tanács is hozzájárult, a testület ugyanakkor a lecsökkent összegű költségvetési tartalék veszélyeire is felhívta a kormány figyelmét.